Джон Кери: След прекратяването на огъня в Сирия първите признаци са обнадеждаващи

След влизането в сила на прекратяването на огъня в Сирия първите признаци са обнадеждаващи, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА. „Първите съобщения са за известно понижаване на насилието“, каза Кери в Държавния департамент.

Той отбеляза, че по първоначални данни в Сирия е преобладаващо спокойно.

Постигнатото между САЩ и Русия споразумение за примирие в Сирия изключва групировката „Ислямска държава“ и свързания с „Ал Кайда“ Фронт Ан Нусра.

„Все още е твърде рано да се правят окончателни изводи и не правя такива. Без съмнение ще има сигнали за нарушение на примирието на едно или друго място“, отбеляза Кери.

За да може споразумението да проработи, бунтовниците в Сирия трябва да престанат да имат вземане-даване с радикални джихадисти, а правителството на Сирия трябва да допусне доставки на хуманитарна помощ в обсадени райони, заяви държавният секретар на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.

Кери заяви, че правителството на Сирия може да продължи да бомбардира свързаните с „Ал Кайда“ екстремисти в държаните от опозицията райони докато започне новото военно партньорство между САЩ и Русия срещу джихадистите. Очаква се това партньорство да се задейства след една седмица примирие, отбелязва АП.

Източник: Бтв