Джон Кери: „Доналд Кук“ е имал правото да свали руския Су-24

Държавният секретар на САЩ Джон Кери счита, че според правилата американският боен кораб е могъл да открие огън по „опасно“ и „провокативно“ приближилия си към него руски изтребител. Това заяви дипломатът в интервю за телевизия CNN Espanol, предаде РИА Новости.

По-рано европейското командване на САЩ (EUCOM) заяви, че руските самолети са прелетели на метри от кораба „Доналд Кук“, който провеждал учения в международните води на Балтийско море.

Руското министерство на отбраната заяви, че самолетите Су-24 „са се отдалечили в съответствие с всички мерки за сигурност“, след като са извършили наблюдателен полет над кораба „Доналд Кук“.

От своя страна Кери разкритикува маневрите. „Осъждаме подобно поведение. Това е безразсъдно, провокативно и опасно. Самолетът можеше да бъде свален в съответствие с правилата за използване на въоръжена сила“, заяви американският държавен секретар.

Кери подчерта, че САЩ „няма да бъдат притеснявани в международни води“ и припомни, че на руската страна е била представена позицията на САЩ за опасността от подобни действия.