Джихад за Великден

Автор: Оля Ал-Ахмед

Спокоен ли ще е Великден? Въпрос, който днес мнозина си задават. Какво бихме могли да очакваме навръх най-светлия християнски празник ? Ще могат ли хората по света спокойно да отидат на църква и да се помолят?

Имам усещането, че джихадът е навсякъде около нас – в парковете, в градинките, в моловете, в кафенетата, а сега и в храмовете. Срещу кого е всъщност свещената война „джихад“? Срещу християните, мюсюлманите или целия свят. Отговорът е еднозначен – срещу цивилизацията, религиите са само параван за тероризма. Но този параван с всеки изминал ден става все по-прозрачен. Намеренията на злосторниците прозират през куполите на църквите, през минаретата на джамиите, през тунелите на метрото и автобусните спирки. След взрива в Санкт-Петербург, в кръв бе облян Стокхолм, а после и Египет. Може би не е случайно, че атентатите в две християнски църкви в Египет на Палмова неделя са в навечерието на визитата на папа Франциск на 28 и 29 април.

При атентата в коптската църква „Свети Георги“ в Танта нападателят се е самовзривил вътре между нищо не подозиращите миряни. Интерсно, дали преди да се взриви е изрекъл „Аллах Акбар“, защото ако наистина „Аллах е най-велик“ защо убива в неговия храм? Та нали преводът на думата Аллах е Господ. Да, Господ наистина е най-велик според трите основни религии и никой няма правото да отнема това, което само Създателя може да създава– живота! Трябва ли сега човечеството да трепери отново? Нима ще живеем с мисълта, че велик ще е този Великден, ако оцелеем? Ако сме истински вярващи трябва да победим всяко едно зло намерение не само с думи, но и с дела. Защото няма място за страх, там където е Бог. Властите на Танта съобщиха, че в града била обезвредена още една бомба край местната джамия. Значи под прицел е бил и мюсюлмански храм.

Тероризмът няма религия и националност. Не се заблуждавайте, че терористите са правоверни мюсюлмани. Те са слуги на дявола, пратеници на сатаната. Радикалният ислям в наши дни е с новоизмислени догми и правила, компрометиращи истинската вяра. Радикалния ислям ще остане световна заплаха още десетилетия. Той все повече пуска пипалата си по света и е буквално до вас. Терористът може да е симпатичният господин с интелигентен вид и очила в тролея на съседната седалка. Този път, обаче, джихадистите посегнаха върху християнски светини и то на празник. Вероятно това е началото на новия им сценарий за Великден. Къде ли ще е поредното богохулство в името на Аллах. Защото истинският ислям не само, че признава християнството като религия, но изключително уважава Дева Мария. В Свещения Коран има „Сура на Мериям“ (на арабски Мария е Мариям). Къде е логиката да унищожаваш това, което признаваш.

Коптите, които се оказаха поредната мишена за терор, са ортодоксални египетски християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток и Африка. Смятат ги за преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско, население на Египет. Те са приели християнството още през 1-ви век от апостол Марк. Днес в сърцето на стария град Кайро е разположен най-големият коптски квартал. Храмът там е наречен „Св. Марк“. Апостол Марк е един от четиримата евангелисти, пристигнал в Александрия, за да проповядва християнството. Той бил убит от римляните, а коптите го приемат за свой първи патриарх.

Джихадистите ненавиждат древната история и нейните ценности. Това те го доказаха със зверските си действия в Ирак и Сирия, вандалски унищожавайки паметниците на Шумерското царство, Ниневия, древна Асирия и Палмира. Сега под прицел бяха християните в Египет. Утре може да е Хеопсовата пирамида и Сфинкса, а после и църквите във вашия град, което не трябва да се допуска. И само с общи усилия и постоянна борба може да ликвидираме чумата на 21 век – тероризма.

Източник:   standartnews.com