Десетте най-стари градове на Подмосковието – Серпухов

Серпухов е разположен на река Нара и е основан около 1339 година – той е бил крепост на границите на Московското княжество в периода на дългата борба с монголо-татарите и литовско-полските завоеватели. Главният архитектурен паметник на града е Висоцкият мъжки манастир, един от най-старите в Московска област, основан през 1347 година от серпуховския княз Владимир Храбри.

 

 Той е център на поклонничеството пред чудотворната икона на Пресвята Богородица «Неупиваемая Чаша». Смята се, че тя избавя от недъзите на пиянството и наркоманията.

Сред другите древности на града е Владичният женски манастир от 14 век.

Основан през 1360 година от Московския Митрополит  свети Алексей.

В центъра на града се намира висок хълм, който се нарича Соборна (Червена) гора.

През 1556 година по заповед на цар Иван Грозни тук е била издигната белокаменна крепост, която заменила стария дървен кремъл. Стените на кремъл повтаряли естествените очертания на хълма. В него се намират 32-метровата Караулна кула с камбана, Николската – с таен изход към Серпейка, най-красивата – Висоцкая – гледаща към манастира. За цялата си история този кремъл е бил превзет само един път – заради предателство.

 

 

По-късно в процеса на ликвидиране на кремъл е участвал император Павел I, който заповядал да се разрушат крепостните градчета на Подмосковието, но след време изпълнението на тази програма било спряно.

И все пак настъпило време, когато стените били разрушени. Само на няколко места могат да се видят фрагменти от това, което някога е било мощна белокаменна грамада в две редици.

Стените не са паднали от жесток враг, не са унищожени от катаклизъм. За съжаление, удивителната памет на серпуховската история е унищожена заради Московското метро. През 1934 г.  материали от древната крепост са използвани за облицовка на станциите Соколники – Паркът на културата и други.

При преминаване от станция „Серпуховская” на „Добрининская”, качвайки се на ескалатора, можете да видите точно над главата ви изображението на паун. Оказва се, че това е паунът на герба на град Серпухов!
 

 

 

На територията на кремъл се намира художественият и духовен ориентир на града. Това е Троицкият събор, построен през 1696 г.

 

От 1985г. съборът е филиал на Историко-художествения музей, в него се пазят предмети, намерени при разкопките на Соборна гора. Троицкият събор помни двама светии новомъченици. Единият – настоятел протоирей Василий Студиницин, вторият – син на другия  настоятел, свещеник Пьотър Орленков. Двамата са били разстреляни през 30-те години на ХХ век.

От Соборна гора се вижда събор Никола Белов. Своята история храмът  води  от XVI век

 

Пътят към Соборна гора минава през парад от храмове.

Червената Успенска църква (1846-1854). Тя създава благоприятно впечатление и ако се вгледаш в каменно-белите шарки, то рискуваш да се изгубиш в тази красота. Построена е със средствата на серпуховския фабрикант Николай Коншин.

Илинската църква, празнична, светла, построена през 1784 г. със средствата на търговците Попови.. Това е единственият от храмовете на града, който не е бил затворен по времето на СССР.

 

Троицката църква е  построена на границата на  XVII-XVIII . Затворена през 1961 година и предадена на градския музей.

Значението на Соборна гора за града е същото както Московският Кремъл за Москва, Зимният дворец и Петропавловската крепост за Петербург.
Само седем града в Подмосковието имат кремъл. В Серпухов е създаден и се реализира проектът  „Возрождение Серпуховского кремля“. Извършват се разкопки на Соборна гора, при които се откриват историческите тайни на древния град.

  Серпухов. Мемориал войнам павшим в ВОв

На Соборна гора е разположен мемориал,  на загиналите по време на Втората Световна война.

 

Серпухов. Памятник

В подножието на хълма е разположен още един паметен знак на загиналите през Втората Световна война,

http://www.mochaloff.ru/serpuhov/

http://imesta.ru/places/show/?id=243#sthash.n3ScKeLU.dpuf