„Десен сектор” разруши православен храм в Херсон

Националисти от „Десен сектор” разрушили напълно църквата на Преп. Варсануфий Херсонски проповедник в украинския град Херсон, който е под покровителството на Московската Патриаршия, съобщи главата на Съюза на православните граждани на Новорусия Валери Кауров, предаде РИА Новости.

„Църквата беше разрушена от представители на движението „Десен сектор”. Те буквално разгромиха храма с бухалки, камъни и други подръчни средства”, поясни Кауров.

Малко по-късно излезе съобщение от местни медии, че дървената църква на Преп. Варсануфий Херсонски е била изпепелена. Милицията води разследване, пише Russian.rt.com.

Също така, Кауров разказа, че представители на „Десен сектор” често „посещават църквите на Сумската епархия и карат свещениците и миряните да се отричат от Московсктата патриаршия, за да преминат към украинската църква на Филарет, към Киевската патриаршия, или като минимум службите в храмовете да се редуват”. Местното духовенство и ръководителите на местните православни организации, неприемащи условията на нацистите, постоянно са подложени на заплахи за разправа и отнемане на храмовете.