«Десен сектор» обяви война на евреите в Одеса

«Десен сектор» обяви война на евреите в Одеса

Публикувано от:

По данни на полицията в Одеса, за изминалия месец в одеска област са регистрирани 36 случая на грабежи и нападения спрямо представители на еврейската общност, предаде «Известия».

Еврейския народ в Одеса е разтревожен от нарастващото число на нападения на евреи от страна на членовете на радикалната организация «Десен сектор».

Според един от лидерите на еврейската диаспора Михаил Майман, само за изминалия месец екстремистите от «Десен сектор» са пребили зверски 20 души от еврейски произход. Също така, Майман се позовава и на данните на местната полиция, която съобщава за 36 подобни случая в цяла одеска област.

Още на 9 април 2014 година, в Одеса неизвестни оскверниха еврейски гробове на Таировското гробище. Вандали изрисували свастики на надгробните плочи. Освен това в нощта на 8 април  е осквернен паметника на жертвите на Холокоста, който е бил издигнат на мястото, където на 19 октомври 1941 година фашистките окупанти са разстреляли десетки хиляди одесити.

Според анонимни източници от одеската милиция, пронацистката организация «Десен сектор» буквално е обявила война на местните евреи.

«Агресивен и реален нацизъм. Това е крайно опасно явление», заяви източник от местно милицейско управление.

По-рано представител на еврейската диаспора излезе с призив за прогонване на организацията «Десен сектор» от територията на Одеса и одеска област. Местните евреи вече са подготвили официално писмо, в което са описани всички нарушения от страна на националистите. Копие от писмото ще бъде изпратено и на украинския президент Петро Порошенко.

Последната капка, преляла чашата на търпението на одеските евреи стана побоя над депутата от Върховната рада Нестор Шуфрич на 30-ти септември.

«Погледнете само какво направиха с Шуфрич! Ние няма да позволим да бият нашите хора и да ни отнемат бъдещето. Ние евреите сме за спокоен и нормален живот. Ние трябва за обезоръжим и да прогоним нацистите от «Десен сектор», заяви Михайл Майман.

Действията на «Десен сектор» разкритикува и министърът на МВР на Укранйа Арсен Аваков, който смята, че заради радикалните методи за борба, Европа и САЩ може да обърнат гръб на Украйна.

«Още няколко набити евреи и Европа ще обърне гръб на нашата победителка революция. Страхувам се, че Америка ще направи същото. Господа радикали, не бъдете маргинални дебили! Не се подвеждайте на тъпото инстинктивно и провокационно желание да се разпореждате с правата на тълпата», написа преди дни Аваков на страницата си във Фейсбук.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=XBkFTbdpJTA[/embedyt]