„Ден на тишината“ в Източна Украйна

Няколко часа преди да бъде обявен „Ден на тишината” в донбас Донецк бе разтърсен от артилерийските удари на украинските военни. Под интензивния обстрел на украинската армия се озоваха Куйбишевски и Петровски квартали, в резултат на което загинаха двама души и петима бяха ранени. Повредени и разрушени са десетки жилищни сгради, повредени са инфраструктурата и комуникациите в града.

Киев и Новорусия се договориха да обявят „Ден на тишината” на 9 декември, който да влезе в сила от 9 ч. сутринта и това да послужи за старт на изпълняването на Минските споразумения. Това означава отвеждане на оръжието и тежката техника, освобождаване на пленниците, снемане на минните заграждения и пристъпване към демилитаризация на региона.

На 9 декември е планирана поредната среща на представителите на така наречения Обединен център за прекратяване на огъня, на която се очаква да бъде подписан документ, определящ точния ред на действия по отвеждането на бронетехниката от региона.

Говорителят на парламента на ДНР Андрей Пургин поясни, че това ще бъде нещо като алгоритъм на действията”. „В началото ние ще изведем тежкото въоръжение на едни места, а след това на други, след което ще направим друго. По този начин страните постепенно ще преминат в режим на пълно прекратяване на огъня, което бе постигнато в Минските споразумения”.

На фона на всичко това през последните дни и двете страни активно започнаха да говорят за възможността за провеждане в Минск на нов кръг от преговори в рамките на Контактната група за Украйна.

Първоначално президентът Петро Порошенко предложи те да бъдат проведени на 9 декември. В същото време Денис Пушилин определи 12 декември за датата на провеждането на преговорите, като в понеделник обяви, че тя „ще се проведе тази седмица, веднага щом Киев потвърди програмата, чийто проект в момента се обсъжда”.

Според него тази програма включва: режим на тишина, отвеждане на артилерията и системите за залпов огън; обмен на пленници по съгласуваните списъци; поетапно снемане от Украйна на икономическата блокада на Донбас; привеждане в действие на законите на Украйна „За особения статус на Донбас” и „За амнистията”.

Пушилин уточни, че „препъни-камък” са двата последни въпроса, на които украинската страна не дава адекватен отговор. „Датата ще бъде определена, веднага след като бъдат решени тези въпроси”, увери Пушилин.