Движение „Русофили" възражда интереса към езика  на Пушкин

Владеенето на най-малко един чужд език е главно изискване за всеки работодател. Най-доброто време за поставянето на основите му е още в ранна детска възраст. Заради разпространената си употреба английският се приема вече като втори майчин език. Той е навсякъде и всеки трябва да го знае. Руският, макар и преди да е бил познат на всеки българин, днес се изучава все по рядко.

Национално Движение  „Русофили“ дава възможност на най-малките да се запознаят с братския език и култура. Със започването на новата учебна година организацията открива 470 групи за изучаване на руски език  в детските градини в 150  общини от страната. Около 9000 деца имат възможност да научат популярните  детски песнички  и приказки на руски.

Уроците по руски са лична инициатива на председателя на организацията Николай Малинов.„Много е важно изучаването на втори език след майчиния, да бъде от същата езикова група. Така детето може да надгражда езикови пластове, а не да ги заменя“,обяснява Малинов. Движението „Русофили“ първото, което се сеща да „вкара“ руския в детските градини“. И успява.

В детското заведение „Детелина“ в гр.София от  1 октомври 2013 г. 90 деца започнаха с уроци по руски , почти  98 % от децата  от предучилищние групи. Показателно е , че полвината от  тях искат да  продължат да изучават  езика на Пушкин , като кандидатстват  в училища , в които се преподава  руски.

Безплатните уроци по руски , според директорката Ксения Семизорова е един от най-големите им плюсове. „Някои родители просто не могат да си позволят да плащат допълнително“, казва тя. С дарения помагат и кметове на общини, и неправителствени организации, и Министерството на образованието, и Столичната община.  По 20 минути на ден са отредени за уроците  по руски. И противно на очакванията на директорката децата влизат в залата по руски с голям ентусиазъм.

IMG_0243

„Всеки чужд език трябва да бъде поднесен по достъпен и интересен начин, за да привлече вниманието на малчуганите. Това не важи само за малките в детските градини, а и за учениците в училищата“, разказва Надежда Ралчева. Тя преподава чуждия език на малките и вижда резултат. „Децата научават нови думички. Интересни са им и постоянно ги повтарят“, допълва госпожа Ралчева. Според  нея малките могат да научат почти всичко, стига да преживеят новата информация чрез танцуване, докосване, гледане или усещане. Затова и от„Русофили“ предоставят още филми и мултимедийни програми, които да съчетаят в едно анимация, текст, видео и аудио. А цветните картинки, които децата виждат на екрана, привличат вниманието им.

От детската градина са убедени, че още повече малчугани ще се запишат на руски занапред.

IMG_0283        IMG_0316

IMG_0374        IMG_0440

 

IMG_0432        IMG_0214

 

IMG_0139