Двеста деца и ученици сътвориха в Благоевград истински празник на руската култура

Над 200 деца и ученици от предучилищна възраст до 12 клас пяха и танцуваха руски песни и танци, рецитираха Пушкин и Симонов в Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Благоевград.  В продължение на няколко часа на сцената дефилираха  изпълнители от Благоевград, Банско, Белица, с. Баня Разложко, Гоце Делчев, Кочан, Симитли и Петрич.

Този прекрасен празник на руската култура, на руската всъщност е областният етап на Националния конкурс „Пусть всегда будет солнце”. Организатори са Национално Движение Русофили, Министерството на образованието и науката, респективно РИО в Благоевград и подкрепен от Народно читалище „Никола Вапцаров” в Благоевград.   Националният фестивал „Пусть всегда будет солнце” се организира и с подкрепата на фонд „Русский мир”.

Смисълът на тази проява е в това, че чрез своята подготовка и участие в конкурса стотици деца демонстрират своите знания за езика и културата на Русия, приобщават се към близката нам необятна руска духовност. Така те се превръщат в радетели на дружбата между българския и руския народ, осъзнавайки духовната близост на нашите страни.

Авторитетно жури отличи най-добрите разпределени по жанрове и възрастови групи, като призьорите получиха грамоти и право на участие в зоналния етап, който ще се проведе в София на 4 юни. Сред отличените са ученици от СОУИЧЕ „Кл. Охридски” и НХГ в Благоевград, детският хор при Читалище „Н. Вапцаров” в Благоевград, танцова формация от ОДЗ кв. „Ораново” – Симитли, индивидуални участници и танцов състав от Читалището в Банско, танцова формация „Подгорче” от с. Яворица, Петричко, и много други.

Организаторите обещават следващата година събитието да бъде включено в културния календар на Община Благоевград, като бъде още по-масово и със значително по-голям емоционален заряд.

Юлиян Гошев