Двама души се издирват за атентата в Санкт Петербург

Двама души се издирват във връзка с разследването на вчерашния атентат в метрото на втория по големина руски град Санкт Петербург, предаде „Интерфакс“, като цитира свои източници.

Поставени са били взривни устройства на две места в метрото. Все още се спори обаче дали взривът е двоен, или едното устройство не е избухнало. Експлозията е станала в отсечката между метростанциите на площад „Сенная“ и на Техлоногическия институт, докато влакът се е движел.

По-рано руски медии разпространиха снимка на предполагаемия терорист. Мъж оставил раница във вагона минута преди взрива и преминал в следващия вагон. Разследващите предупреждават, че е възможно атентаторът да се е дегизирал с брада и шапка, за да не бъде разпознат от полицията

Все още никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург. Обикновено терористите се разкриват веднага, но не се знае дали това не е някакъв нов похват, коментира международният редактор на БНТ Цветана Кръстева. Тя открои, че при разговор с руски експерти те са отказали да коментират какви са мотивите и кой е виновен.

При взрив в метрото в Санкт Петербург загинаха 14 души, а ранените са 50.

Руски медии разпространиха информация с видео, на което се твърди, че е заснет атентатора, сложил бомбата в метрото. Но това е непотвърдена информация.

Хипотезите сочат както към кавказки екстремисти, така и към спящи клетки на „Ислямска държава“ в Русия. Има подозрения, че мотивите за тази трагедия може и да е участието на страната във военните операции в Сирия.

 От Главна прокуратура веднага обявиха, че става въпрос за атентат, но други институции уточниха, че се работи и по други версии. Образувано е дело за тероризъм.

Властите в страната обявиха 3-дневен траур. Световните лидери осъдиха случилото се и изказаха съболезнования за загиналите.