Дацани, лами и шамани: 7 факта за будизма в Сибир

Автор: Анна Груздева.

Бурятски обичаи, хибридна архитектура и вечни реликви – „Руски дневник“ е сглобил за вас информационен наръчник за будизма отвъд Урал.

Будизмът не е сред най-разпространените религии в Русия. По данни на „Левада център“, само 1% от руското население се наричат будисти. Повечето живеят в Сибир и по-точно в Република Тува в Забайкалския край, в Република Бурятия и в Иркутска област (тези региони се намират на разстояние от 3700 до 6300 км от Москва), въпреки че будистки общества и храмове могат да се срещнат и в Москва и Санкт Петербург. Ако искате да научите подробности за традициите, историята и духовността на будизма в Русия и как той се различава от тибетския будизъм, тогава ще трябва да отидете до Сибир.

1. Будизмът се разпространява в Сибир през VII век. Той прониква по тези студени земи от Монголия, след като първоначално се заражда в Тибет. Интересен факт е, че в тибетската традиция „дацан“ е департамент в университет. Но тъй като Сибир е бил изолиран от културите на други страни за дълго време, местните започват да използват думата дацан не само за университет, но и за цялостен монашески комплекс.

Снимка: Lori / Legion Media 

2. През 40-те години първите дацани в Бурятия и Тува са били мобилни и построени не от камъни, а от филц, заради което изглеждали като преносими юрти от ранната история. Това не е изненадващо, тъй като юртите са били традиционните жилища на бурятите. По-късно филцовите дацани били заменени от дървени, а още по-късно – от каменни. Архитектурни елементи от бурятската култура, будисткия канон, както и руската и китайската културни традиции се смесват през вековете в едно. Например възходящо извитите краища на острите покриви на сибирските дацани са традиция, която произхожда от Монголия и Китай. Затова еклектичният стил на сибирските будистки храмове ги отличава от манастирите в Централна Азия.

Снимка: Антон Петров

3. Още от древни времена шаманските традиции са много силни в райони като Задбайкалието (близо до езерото Байкал), Тува и Бурятия. В резултат растежът на будизма в Сибир е бил първоначално спорен процес: ламите (будистки монаси) са преследвали шаманите и са изгаряли ритуалните им предмети, особено талисмани, направени от вълчи зъби, рога на елени или птичи пера.

Снимка: Иля Питалев / РИА „Новости“

4. Ламите в Сибир не винаги са имали лесен живот. През XX в. много будистки храмове са били разрушени и ламите, както ортодоксалните свещеници, са били прокудени. През 30-те години много лами са били екзекутирани за „контрареволюционна дейност“ в Агински дацан, един от най-старите и най-красивите манастири на Забайкалска територия. Дацанът е затворен, неговите сгради биват съборени и ценностите му – художествени и ритуални предмети – в крайна сметка се озовават в музеите в Москва, Санкт Петербург и Улан Уде, столицата на Република Бурятия.

Снимка: Антон Петров

5. Най-големият будистки манастир и център за обучение в Сибир е Иволгински дацан близо до Улан Уде в Бурятия. Изграждането му започва веднага след Втората световна война по време на Сталин, когато властите предлагат малък парцел в района на село Верхнаяя Иволга и заможно бурятско семейство дава собствената си къща, за да бъде построен храм. В днешно време това е най-почитаният паметник на архитектурата и културата в Бурятия, състояща се от 10 храма: университетска сграда, музей, къща за гости, открита клетка със сръндаци и Бодхи дърво, което е свещено за будистите.

Снимка: Lori / Legion Media

6. В Иволгинския дацан се намира една от най-важните свети мощи не само на Сибир, но на цяла Русия: вечното тяло на лама Даши-Доржо Итигелов, който е лидер на сибирските будисти в началото на XX век. Умира в поза лотос през 1927 г., но тялото му е добре запазено и остава предмет на медицински и биологични изследвания за руски учени през XXI век. Сега тялото на Итигелов се съхранява в специална благословена сграда на територията на Иволгинския дацан.

Снимка: Alamy / Legion Media 

7. Ако планирате да посетите будистки манастир, има няколко правила, които трябва да спазвате. Трябва да обикаляте храма, ходейки по часовниковата стрелка – тази кръгова траектория се нарича „гороо“ и символизира ритуал на пречистване. По пътя ще видите барабаните „кхурде“, които съдържат текстовете на молитвите. Можете да ги накарате да се въртят – този жест е горе-долу еквивалентен на молитва сред будистите.

Снимка: Антон Петров

Можете да посетите всички отворени храмове, и за небудистите е разрешено да присъстват в тях. Във вътрешността на храма е най-добре да не обръщате гръб на статуята на Буда или да си кръстосвате краката или ръцете, когато седите на ниските пейки край стените. Дрехите трябва да са скромни – жените трябва да избягват мини поли и къси блузи, трябва да свалите всякакъв вид шапки. Не е позволено да пушите или да изхвърляте боклука си на територията на дацана, а в някои храмове правенето на снимки е забранено. Обърнете внимание на всички околни табели.