Даря Клишина: За нищо на света не бих заме­нила Русия

Когато човек види Даря Клишина, би я помислил за състезателка по художествена гимнастика. 26-годишната рускиня е едно от лицата на световната лека атлетика. И може би заради това наказанието на целия руски отбор да не участ ва в състезания под егидата на IAAF я подмина. На европейското първенство в Белград, както и на олимпийските игри в Рио, тя участва като независим атлет. След като стана четвърта в скока на дължина в „Комбанк Арена“ обаче, блондинката изригна. Тя се обяви остро срещу наказанието над руската атлетика. Ето какво каза Клишина пред медиите, сред които бе и „Меридиан Мач„.

Даря, малко не ти достигна да вземеш медал…
– Да, наистина е така. Мисля, че бях готова за нещо по­вече от четвъртото място, но за съжа­ление не успях. Не­що ме спря. Ивана Шпанович скача много силно и зас­лужено спечели.

Психически или физически бе­ше проблемът ти във финалните скачания?
– Мисля, че в това състезание влязох много добре. Мно­го по-добре, откол­кото през летния сезон. Тогава върху мен имаше голям стрес. Сега се чувс­твам добре. Просто ми трябва малко повече състезате­лен опит. Може да се каче, че съм заб­равила как се скача надалеч.

Какви са цели­те ти за следващи­те състезания?
– Заминавам за Флорида, където ще подновя трени­ровките си. Ще се подготвям за лет­ния сезон и по вся­ка вероятност пър­вият турнир, в кой­то ще участвам, ще бъде в Пекин.

Какво мислиш за бъдещето на руската атлетика?
– Силно се надявам на световно­то първенство на открито в Лондон ситуация­та да бъде коренно  различна. За щото чест­но да ви кажа, ми писна да бъда сама по състезанията. Съвсем друго е усещането, когато участваш с отбор.

Как се спра­вяш с атаките от страна на родина­та ти, където мал­ко или много те смятат за преда­тел?
– Сега ситуацията е много по-добра, отколкото минало­то лято. Това беше един период, в кой­то постоянно бях под стрес. Сега всичко е много по-спокойно и съм щастлива, че полу­чавам голяма подк­репа от всички око­ло мен.

А промени ли се отношението от страна на рус­ката федерация?
– Определено има промяна и това се вижда. Радвам се, че не­щата започнаха да се развиват в тази посока, за­щото аз не съм , предател. Освен това всички знаят, че аз съм рус­киня и продължавам да се със­тезавам за Ру­сия, ма­кар и под независим флаг. Убедих се, че времето лекува всичко.

Колко пъти си тествана за допинг от ми­налото лято на­сам?
– Както всеки професионален лекоатлет и аз подлежа на посто­янен допинг конт­рол. За точната бройка на проби­те, които съм да­вала, не мога да ви кажа, за да не излъжа. Но поне по два пъти на ме­сеца давам проби.

Какво е мнени­ето ви за целия допинг скандал в леката атлетика?
– За мен това е политически проб­лем, с който спор­тът ни трябва да се справи. Битката ще бъде много тежка, но се надявам съвсем скоро време да бъде спечеле­на от правилна­та страна. В противен случай спорът ни ще си отиде безвъзвратно.

Какъв е живо­тът ти в САЩ?
– Харесва ми. Ус­ловията в Щатите са много добри. Просто от много време съм там и мога да кажа, че та­зи държава се пре­върна в мой дом. За нищо на света обаче не бих заме­нила Русия.