Дано новата администрация на САЩ осъзнае ролята на Русия в Сирия

Москва се надява новата администрация на САЩ да осъзнае факта, че без Русия не може да се реши кризата в Сирия, заяви заместник-външният министър и специален представител на Русия за Близкия Изток и Африка Михаил Богданов, цитиран от ТАСС.

„Във Вашингтон ще започнем контакти с хора, които вероятно ще помагат на новия президент. Надяваме се, че действащата и следващата администрация на САЩ ще осъзнаят, че без Русия не може да се реши кризата в Сирия“, каза Богданов.

Кремъл обвини администрацията на Барак Обама, че се опитва да развали отношенията с Русия до степен бъдещото им възстановяване да е предизвикателство, предаде Асошиейтед прес.

Съветникът на Владимир Путин за външната политика Юрий Ушаков заяви, че тазседмичният телефонен разговор между Путин и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп е разкрил „споделено желание за съвместни усилия в борбата с тероризма, което създава добра основа за бъдеща работа по сирийския проблем“.

В разговора Тръмп подкрепил призива на Путин за нормализация на американско-руските отношения, каза Ушаков пред руски агенции. Двамата според Ушаков се съгласили, че двустранните отношения сега „не биха могли да са по-лоши“, а Тръмп изразил готовността си „не само за нормализиране на отношенията, но и за интензивното им развитие във всички области“.

Ушаков заяви, че администрацията на Обама е направила всичко възможно „да вкара двустранните отношения в такава задънена улица, че някой нов екип да се затрудни да излезе от нея, ако има такова желание“.

Източник: Дарикнюз