Грушко: Увеличаването на силите на НАТО в Източна Европа противоречи на логиката

Увеличаването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа противоречи на логиката и на основополагащите документи за взаимоотношенията между блока и Русия, цитира в. Welt думите на постоянния представител на РФ в алианса Александър Грушко, предаде РИА Новости.

„Това беше общата позиция, че сигурността в Европа не може да се основава на военни методи, напротив, тя се състои в тяхното ограничаване. Това, което НАТО прави, е в противоречие с логиката и принципите на основополагащите документи“, каза Грушко.

В края на миналата година руското външно министерство заяви, че НАТО продължава да създава заплаха за националната сигурност на Русия. Поетият от ръководството на НАТО курс за сдържане на Русия, изразен в увеличаването на военното присъствие в държавите в Източна Европа и Прибалтика, увеличаването на броя и интензивността на ученията в близост до руските граници, принуждаваше да бъдат приети мерки за противодействие на заплахите, които Северноатлантическият алианс създава за националната сигурност на Русия, отбелязаха от дипломатическото ведомство.

Коментирайки разминаванията в позициите по отношение на конфликта в Украйна, Грушко отбеляза, че спорните въпроси не трябва да пречат на РФ и НАТО да работят заедно в областта на сигурността. „Ние се разминаваме в мненията си по много въпроси, но това не трябва да ни пречи да водим диалог. Това е един от основополагащите принципи на Съвета Русия-НАТО“, заяви постоянният представител на РФ в алианса.