Грушко: НАТО рязко засилва активността си край Русия

Москва наблюдава рязко засилване на активността на НАТО в близост до руските граници, заяви представителят на Русия към Алианса Александър Грушко. Според него НАТО се намира в ръцете на хора, които провеждат антируска политика. Днес наблюдаваме рязко увеличение на активността на НАТО.

Ако се говори за полети на американски разузнавателни самолети – то увеличението е съществено: 140 – през 2014 г. и 22 – през 2013г., каза той по телевизия „Русия 24“. Грушко отбеляза, че самолети AWACS летят много активно над територията на Румъния, Полша, над акваторията на Черно море и техният брой се е увеличил много, като миналата година те са били 460.

Никой не смята да отменя плановете за разполагане на американската противоракетна система в Европа във връзка с „иранската заплаха“, заяви още в ефира на „Русия-24“ Александър Грушко, цитиран от РИА Новости

Първоначално главна теза при разполагането на ПРО в Европа бе защитата от иранската заплаха, припомни той. „Освен това в изявленията на американските представители се казваше, че проектът ще бъде адаптивен и ще се адаптира в зависимост от наличието на реални заплахи“- посочи той. „Сега всичко това е забравено. Освен това официалните представители на НАТО заявяват, че този проект не е насочен към някоя конкретна страна, а че в света съществуват 19 държави, които разполагат с развити ракетни технологии, и затова НАТО трябва да се защитава“.

„Това е още едно свидетелство за това, че в крайна сметка целта на този план е била съвсем различна – да се постигне стратегическо предимство с цената на нарушаване на стратегическата стабилност“, каза още той.