Грушко: Активността на НАТО ще предизвика ответни военни мерки на РФ

Усилването на военната активност на НАТО в Балтика ще предизвика ответни политически и военни мерки от страна на Русия. Това заяви в ефира на радио „Коммерсантъ FM“ постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко, предаде ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

„Решението за разполагане на допълнителни батальони (на НАТО – бел. ТАСС) коренно променя ситуацията в сферата на сигурността в балтийския регион,  каза той. – Днес тази ситуация се променя коренно и, разбира се, ще предизвика не само политически отговор, но и съответните военни мерки за сигурност“.

Грушко подчерта, че руските военни „внимателно ще наблюдават какви средства са необходими за неутрализирането на рисковете“, свързани с нарастването на военната активност на НАТО.

„Очевидно е, че такива мерки ще бъдат приети. Във връзка с това нашите партньори от Съвета Русия – НАТО не трябва да се учудват. Всички реалистично разсъждаващи политици и военни разбират, че във военната сфера всяко действие е равно на противодействието“, заключил постоянният представител на РФ.

Преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че в Полша и балтийските страни ще бъдат дислоцирани четири бойни батальона и военна техника.

От 3 до 19 юни НАТО провежда ученията “BALTOPS” 16 с участието на 15 страни-членки на пакта и Финландия с Швеция. Очаква се в тях да участват около 6,1 хил. военни. На 27 май в Латвия, Литва и Естония започнаха военните игри „Saber Strike 16“, които ще продължат до 22 юни. В тези учения участват общо 13 държави.