Група протестиращи се опита да проникне в руското консулство в Одеса

Протестиращи пред Генералното консулство на РФ в Одеса са замеряли сградата на дипломатическата мисия с яйца и са боядисали вратата с червена боя, съобщи ТАСС в сряда.

В протестите в подкрепа на украинската военнослужеща Надежда Савченко са участвали около 100 души, сред които имало и представители на така наречената „самоотбрана на Майдана“, забранената в РФ организация „Десен сектор“ и гражданския корпус „Азов“.

Групата от протестиращи се опитала да проникне в консулството. Възникнали са сбивания, наложило се полицията да използва палки и сълзотворен газ.

Митингуващите искали да бъде закрито руското консулство в Одеса. По думите на ръководителя на Генералното консулство Виталий Корчагин „от 14 ч. пред сградата протестираха над 200 души“. „Аз излязох при тях и те ми връчиха петиция (с искане за освобождаване на Савченко)“, съобщи Корчагин.

„Територията на консулството се намира под засилената охрана на украинската национална гвардия“, заяви още той, като поясни, че задържани участници в протеста не е имало.