Грузия и Молдова ще подпишат споразумения за асоцииране с ЕС в края на юни

Председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой заяви днес по време на посещение в Тбилиси, че Грузия ще се присъедини към Молдова при подписването на споразумение за по-близки политически и търговски връзки с общността на 27 юни, предаде агенция „Франс прес“.

Този ход може още повече да повиши напрежението между ЕС и Русия, която се тревожи от действията на общността за сближаване с бивши съветски републики, коментира агенцията.

„Като избира този път, Грузия показва своята обвързаност със силни демократични институции, зачитане на правата на своите граждани и твърдо поддържане на върховенството на закона“, каза Ван Ромпой.

„Подписването на това най-важно споразумение ще придвижи сътрудничеството между Грузия и ЕС към напълно нов етап и ще направи необратима евроинтеграцията на страната“, заяви от своя страна и грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили.

Грузия е една от шестте бивши съветски републики, с които ЕС се стреми да изгради по-близки отношения по силата на програмата Източно партньорство. Останалите страни са Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова и Украйна. Програмата не е замислена автоматично да предшества членство в ЕС.

В Украйна ходовете за подписване на политическо и търговско споразумение с общността изиграха роля за избухването на настоящата криза в страната.

Ван Ромпой предупреди Грузия да устои на „предизвикателствата за сигурността“, които „може да възникнат, за да я изплашат“. Тези думи бяха намек за възможна намеса на Русия, която влезе във война с Грузия през 2008 г. заради отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия. „Събитията в региона напоследък показват, че има ясно външно предизвикателство“, каза той и допълни, че русия е съсед, „но добрите съседи уважават границите си“.

Ден по-рано, на посещение Кишинев, председателят на Европейския съвет съобщи, че и Молдова ще подпише споразумението си за асоцииране с Европейския съюз на 27 юни. След срещата си с Ван Ромпой председателят на парламентарната група на управляващата Либерално-демократическата партия на Молдова (ЛДПМ) Валериу Стрелет съобщи, че подписването ще стане на специална среща на върха ЕС – Молдова в Брюксел.

Президентът на страната Николае Тимофти заяви, че Молдова ще упражни суверенното си право да подпише споразумението за асоцииране независимо от външния политически и икономически натиск. Тимофти не спомена изрично Русия, но е известно, че Москва се противопоставя на сближаването на бившия си сателит с Европа.

Отношенията между Москва и Кишинев се обтегнаха допълнително заради задържането през уикенда на самолета на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин на кишиневското летище.