Грузинската полиция възбуди наказателно дело против руски байкъри

„Гражданката на Грузия Инга Арахамия в град Сигнахи призовала руските байкери да снемат от мотоциклетите си георгиевските лентички. Тя им обяснила, че тези лентички оскърбяват патриотичните чувства на грузинците”, се казва в съобщението.

Байкерите отказали да снемат лентичките, след което напористата грузинка опитала сама да ги откъсне. Рокерите не веднъж вежливо помолили жената да се отмести и да не пипа лентичките, но все пак една от тях се оказала в ръцете й. Един от мотоциклетистите се опитал да си вземе лентичката обратно от грузинката. Тя оказала яростна съпротива, при което мобилният й телефон паднал на земята.

По инцидента е възбудено наказателно дело по член за умишлено похабяване на чуждо имущество, пише Грузия Online с позоваване на МВР на страната.

Това не е първият инцидент с опит за късане на лентичките от мотоциклети на руските рокери в Грузия. През почивните дни активисти на НПО „Свободна зона” принудиха байкери сами да отрежат лентичките от мотоциклетите си. Един от грузинските активисти бил Ираклий Кантария – внук на легендарния Мелитон Кантария, един от първите, издигнал над Райхстага знамето на Победата.

Георгиевската лентичка със своите редуващи се три черни и две оранжеви ивици съответства на орденската лентичка към медала „За победата над Германия във Великата отечествена война 1941-1945 г.” и е възпоменание за Победата. Обществената акция по раздаване на символичните лентички стартира през 2006 г. За 6 години са раздадени 50 млн. лентички в 30 страни. Най-активни в акцията са Русия, Казахстан, Молдова, Беларус, Гърция, Франция, Италия, Естония, Латвия, Великобритания, САЩ, Германия, Белгия, Китай, Виетнам, пише БЛИЦ