Горбачов: САЩ въвличат Русия в гореща война

САЩ вече са въвлекли Русия в нова Студена война и не е изключено да предприемат следващи стъпки към истинска война, заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от „Интерфакс“.

„Слушаме само за санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Русия. Съвсем ли са полудели? Ако назоваваме нещата с истинските им имена, трябва да кажем, че САЩ вече са ни въвлекли в нова Студена война, опитват се открито да осъществят основната си идея за триумфализма. Къде ще ни отведе всичко това? Студената война вече е обявена. Какво следва? За съжаление не мога да кажа, че Студената война няма да се превърне в гореща. Боя се, че може да рискуват“, посочи Горбачов.

Той добави, че положението в САЩ и ЕС „е съвсем не просто“. „Някои страни в Европа живеят добре, а как живеят други, дори не е важно. Зависимостта от САЩ е огромна, включително и в Германия“, добавя бившият президент.

До края на настоящата година Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа(ПАСЕ) и заплаши окончателно да се оттегли от Съвета на Европа след почти 20-годишно присъствие. По този начин делегацията протестира срещу решението на депутатите, представляващи страните си в най-старата правозащитна организация в Европа да лишат до април Русия от право да гласува. „За“ гласуваха 160 представители, 42 се обявиха против, а 11 се въздържаха, след което залата бе напусната от руските представители. Ако в края на годината гласовете на руснаците не са възстановени, ще бъде повдигнат въпрос страната да напусне Съвета на Европа и всички структури на основаната през 1949 г. организация.