Голям интересът на младите от ЕС към Русия по програмата „Еразъм“

Близо 10 хиляди български студенти са заминали на обмен в чужбина за първия програмен период от 2007 година по програмата „Еразъм“, съобщи news.bg.

Около 5 хиляди преподаватели пък са обменили опит и са придобили нови умения зад граница. За изминалата 2014 година студентите, които са заминали да учат в страни от ЕС са над 1000.

Това стана ясно от данните на Центъра за развитие на човешките ресурси. Неговият директор Мануела Радева се похвали, че расте интересът на бенефициентите към „Еразъм“ и от началото на годината вече има подадени 1196 заявления за проекти, от които са одобрени 283 на обща стойност 23 милиона евро.

За миналата година желание е имало за 1139 проекта за 84 милиона евро, но само 387 са били одобрени поради недостиг на средствата. Стана ясно, че от центъра очакват ръст във финансите по програмата – от 2017 г. е обещано нарастване с 40%.

Радева призна, че у нас проекти най-често не са одобрявани поради „знам всичко“ фактора – бенефициентите не изчитат всички условия и се целят към максимума на финансиране, като така остават пари за по-малко проекти.

По думите на Радева до края на годината по сектор „Младежи“ остават още 1,3 милиона евро за усвояване, които ще стигнат за близо 45 проекта за обмен, доброволчество и заетост.

От тази година по програмата стартира и нова дейност – обмен в трети страни извън ЕС като Сингапур, Латинска Америка и Русия. Именно Русия печели по интерес сред младите от целия ЕС. За останалите проекти ще могат да се пускат заявки от средата на септември до 1 октомври.