Годишнината от разкъсването на блокадата на Ленинград

Обсадата на Ленинград започва през ранната есен на 1941 година. На 8 септември 1941 година германски и финландски войски обграждат града, като отрязват всички пътищата за доставки към Ленинград и неговите околности. Обаче първоначалната идея за превземане на града се проваля и Ленинград се оказва под обсада

През 1942 година са направени няколко опита за разкъсване на блокадата, но всички те се провалят. Последният такъв опит е офанзивата Синявино. След провала на офанзивата Синявино, фронтовата линия се връща в границите отпреди офанзивата и отново разделя на 16 километра лениградския фронт на Леонид Говоров и града и волховския фронт на Кирил Мерецков.

Независимо от неуспехите на предишните операции, разкъсването на ленинградската блокада е първостепенен приоритет, така че офанзивните приготовления започват през ноември 1942 година. Германците са напълно наясно, че разкъсването на блокадата е от изключителна важност за съветската страна. Обаче, поради обрата в Сталинград и съветското настъпление при Велики Луки на юг от Ленинград, германската Армейска група Север получава заповеди да продължи защитата и така се лишава от много войници. 11-та армия, която трябва да води нападението над Ленинград през септември 1942 година, и която осуетява последното съветско настъпление, е преместена към Армейска група Център през октомври. Други девет дивизии също са предислоцирани към други сектори.

Независимо от трагични загуби и нечовешки условия, продължава да работи военната индустрия на града, и така Ленинград не се предава.

През януари 1942 години, в обятията на необичайно студената зима, хранителните дажби в града понякога са по-малко от 125 грама хляб на човек на ден. Само за два месеца, януари и февруари 1942 година, 200 хиляди души умират от студ и глад в Ленинград.

През декември, съветския щаб одобрява план за действие под кодовото име „Искра“. Операцията трябва да започне през януари 1943 година. Към това време ситуацията изглежда много добре за съветската страна заради поражението на Хитлер край Сталинград, което отслабва германския фронт.

Съветските сили планират или провеждат настъпателни операции по протежение на целия фронт, особено в Южна Русия. При тези условия, операция „Искра“ трябва да се превърне в първата от няколко настъпателни операции, целящи да нанесат решаващ удар на германските армии от група Север.

Операция „Искра“ се увенчава със стратегическа победа за съветските войски. От военна гледна точка, операцията премахва възможността за завладяването на града и запазване на немско-финландския обръч, така че градът вече е много добре снабдяван с продоволствие.

За цивилното население операцията означава, че повече храна ще достига до града, както и че ще се подобрят условията и възможностите за евакуация на повече цивилни от Ленинград.

През януари 1943 година блокадата е разкъсана и година по-късно, на 27 януари 1944 година, тя е напълно премахната. Най-малко 641 000 души загиват в Ленинград по време на обсадата (някои оценяват, че жертвите са близо 800 000). Повечето от тях са погребани в масови гробове в различни гробища, но най-много в Пискарьовското мемориално гробище.