Година по-късно Путин разказва как и защо е помогнал на Крим да реши съдбата си

Руският президент Владимир Путин в интервю за авторите на филма „Крим. Пътят към родината”, който бе излъчен в ефира на телевизия „Россия 1”, разказа как и защо преди година е помогнал на жителите на Крим да решат съдбата си.

Путин призна, че не веднага е стигнал до идеята за промяна на статута на Крим. „Ние никога не сме мислили да откъсването на Крим от Украйна до момента, когато не започнаха тези събития на Майдана, държавният преврат, – каза руският президент. – Първото, което аз направих е да наредя да бъде направено затворено проучване. Стана ясно, че желаещите да се присъединят към Русия там (в Крим) са 75 % от общия състав на населението. За мен стана очевидно, че ако ние предприемем това, то нивото и броят на тези, които биха искали това историческо събитие да се случи, ще бъдат доста по-големи”.

”Крайната цел бе не превземането на Крим и не каквато и да било анексия. Крайната цел бе това, да дадем възможност на хората да изразят мнението си по повод на това, как искат да живеят в бъдеще. Казвам Ви това изключително откровено и честно. Аз си мислех: ако хората поискат това, значи така трябва да бъде. А как да постъпим по друг начин? Аз никога не бих го направил, ако не смятах, че сме длъжни да постъпим именно по този начин”, подчерта Путин.

Когато се смени властта в Киев, Русия можеше да обяви въвеждането в бойна готовност на ядрените си сили, призна руският президент в интервюто.

„Разбира се, не можеше да бъде понятно веднага (как ще реагират на присъединяването на Крим към Русия). Затова аз веднага на първоначалния етап на работа бях принуден да ориентирам нашите Въоръжени сили по съответния начин. И не просто да ориентирам, а да дам преки указания”, отбеляза президента.

На въпрос на водещия, дали това означава, че са били въведени в готовност ядрените сили, руският държавен глава отвърна: „Ние бяхме готови да направим това. Не възнамерявахме да продължим, но ни принудиха да го сторим”.

Той допълни, че „е разговарял с колегите си и им е казал, че това (Крим) е наша историческа територия, там живеят руснаци, които са се озовали в опасност и ние не можем да ги изоставим”. „Не ние извършихме държавния преврат, това сториха националистите и хората с крайни убеждения, – продължи Путин. – Вие ги подкрепихте. Но къде се намирате вие? На хиляди километри? А ние сме тук, и това е нашата земя! Вие там за какво искате да се борите? Не знаете? А ние знаем. И ние сме готови на това”.

„Ето това е честна и открита позиция. И затова аз не смятам, че у някого е имало желание да разпалва световен конфликт”, каза руският президент, като отбеляза, че е бил подготвен „за най-неблагоприятното развитие на събитията”.

Путин нарече САЩ „реални кукловоди” на Майдана. „Ситуацията беше такава, формално опозицията в Украйна беше поддържана от европейците, но ние знаехме прекрасно – не просто си давахме сметка, а знаехме, че истинските кукловоди бяха нашите американски приятели. Те помагаха на националистите да направят бойни отряди – подготовката се осъществяваше в Западна Украйна и в Полша, отчасти в Литва. Как постъпиха нашите партньори? Способстваха за извършването на държавен преврат, тоест започнаха да действат от позицията на силата“, каза Путин.

Организаторите на държавния преврат в Киев миналата година имаха намерение физически да отстранят Виктор Янукович, който тогава заемаше поста президент на Украйна, каза още Путин.

„Аз поканих в Кремъл ръководителите на нашите специални служби и министерството на отбраната и поставих пред тях задачата да спасят живота на украинския президент, иначе те просто биха го унищожили”, каза Путин във филма „Крим. Пътят към Родината”, излъчен по телевизия „Россия 1”.

Вечерта на 21 февруари 2014 г. Янукович съобщил по телефона на Путин за плановете си да участва в регионалната конференция в Харков, разказа още руският президент. „Няма да крия, аз изразих гледната си точка, че в такава ситуация е по-добре де не напуска столицата, – продължи той. – След това той (Янукович) ми се обади и каза, че все пак е решил да пътува. Единственото, което му казах е да не извежда силите на реда допълнително. „О, да, да, аз разбирам това прекрасно”. Замина и изведе всички сили на реда!”.

През този ден опозицията превзе президентската администрация и правителството. „След това, вече на 22 февруари, Виктор Фьодорович ми се обади отново. Каза, че се намира в Харков. Искаше да се консултира и да поговорим по повод развитието на ситуацията, – продължи Путин. – Аз, разбира се, му казах, че съм готов, където му е удобно”.

В същото време постъпи информация за подготовката не само на залавянето на Янукович, но и на неговото физическо отстраняване, отбеляза Путин. „Ако него го нямаше, то на силите на опозицията би било по-лесно да разрешат задачите, които са си поставили”, поясни той.

Путин предложил на Янукович да се срещнат в Ростов и изразил готовност да отиде там. Скоро обаче охраната на Янукович му съобщили по телефона, че не могат да излетят. „По-късно разбрахме, че в това време вече са стреляли по кортежа на Янукович и по генералния прокурор Пшонка и са ранили един от охранителите му, – разказа Путин. – Тоест, към този момент вече е бил извършен държавният преврат, и всъщност е започнала операцията по залавянето и унищожаването му от опозиционните сили”.

Янукович пристигнал в Крим. „Нашите служби за радионаблюдение водеха кортежа му. Ние всеки път регистрирахме местонахождението му по маршрута. Но, когато ми показаха картата, ми стана ясно, че той скоро ще се озове в засада. Още повече, според данните, с които разполагахме, там бяха поставени картечници с голям калибър, за да не разговарят дълго”, разказа Путин. Това се случило в навечерието на 22-ри срещу 23-ти февруари.

„До охраната (на Янукович) е стигнала информация, че не трябва да продължават напред. Но до там, както изчислихме с помощта на технически средства,ние се подготвихме да го вземем направо от Донецк, по суша, по море и по въздух”, продължи руският президент. Но Янукович не поиска да дойде в Русия и замина за Крим. Още няколко дни, докато събитията, свързани с преврата се развиваха, той се намираше на територията на Украйна.

„Наистина, няколко дни след това, когато стана ясно, че вече няма с кого да се договаря в Киев, той помоли да го изведем на територията на Русия”, каза Путин.

„Това, че ние спасихме живота му, живота на членовете на неговото семейство, смятам, че е благо, благородно дело”, каза руският президент. „Аз не искам да давам оценка на работата му. Той каза: „Аз не  мога да подпиша указ за използването на оръжие. Ръката ми не се вдигна”, каза Путин, като добави: „Можем ли да го съдим за това? Не знам. И не възнамерявам да го правя. Не смятам, че имам правото да го правя. Добро ли е това или лошо – последствията от бездействието са тежки. Това е очевидно”.

Руският държавен глава констатира, че в Крим за разоръжаването на украинските части са били изпратени сили на ГРУ (Главното разузнавателно управление – бел.р.).

„За да бъде блокирана и разоръжена група от 20 хил. души, добре въоръжени, е необходим определен набор от личен състав. И не просто по количество, но и по качество. Нужни бяха специалисти, които могат да правят това. Затова аз дадох нареждане и указания на Министерството на отбраната, няма какво да крием, във вид на засилена охрана на нашите военни обекти в Крим да прехвърлят там спецподразделенията на Главното разузнавателно управление и силите на морската пехота и десантчиците”.

По думите на руския президент, в това време е имало много обаждания от страна на западните лидери. „Имаше много обаждания, нашите американски колеги, когато разговаряхме, направо говореха за това, че ние блокираме украинските военни подразделения. Аз казах, че военни подразделения вече няма, има само група от хора, военнослужещи. Те бяха без оръжие и не бяха заплашени с нищо, и ние ще направим всичко възможно, за да няма никакви ексцесии, свързани с използването на оръжие. Но това вече не са въоръжени сили, това е нещо друго”, отбеляза Путин.

Руският президент коментира и санкциите срещу Русия. Според него, те трябва да бъдат въведени по отношение на тези, „ които осъществиха държавния преврат и на тези, които им помагат”.

„Ние действахме в интерес на руснаците и на цялата страна. Да заменим това за пари, да заменим хората за някакви блага, да разменим хората за възможността за сключване на някакви договори или банкови преводи – това е абсолютно недопустимо, – подчерта Путин. – Това не означава, че ние не трябва да уважаваме, да речем, международното право и интереса на нашия партньор. Но това означава, че и всичките ни партньори трябва да уважават Русия и нейните интереси”.

Линк към филма с участието на Путин:

 Видео