Говорителят на Белия дом се извини, че сравни Башар Асад с Хитлер

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се извини за коментар, в който представи сирийския президент Башар Асад  като по-лош от Хитлер. Изказването предизвика остри реакции, тъй като думите му бяха изтълкувани като омаловажаване нацистките престъпления, съобщи btvnovinite.bg.

„Най-искрено си признавам, че по погрешка направих един неуместен и безчувствен коментар във връзка с Холокоста”, каза Спайсър и допълни, че поднася извиненията си и че е допуснал гаф. В свое изявление той обяснява, че се е опитал да създаде контраст с тактиката на Асад и че всяка атака срещу невинни хора е осъдителна и непростима.

По време на пресконференция в Белия дом Спайсър заяви, че дори „отвратителен човек като Хитлер” не паднал толкова ниско, че да използва химически оръжия. Коментарът му дойде по повод химическата атака в Сирия.

„Що се отнася до зарина, Хитлер не е използвал този газ върху собствения си народ по същия начин като Асад”, заяви още говорителят на Белия дом тогава.

Спайсър беше обвинен, че забравя милионите жертви, сред които германци, в газовите камери на нацисткия режим.

Лидерката на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви, че Спайсър трябва да бъде уволнен и президентът Доналд Тръмп трябва незабавно да се разграничи от думите му.

Според изпълнителния директор на Центъра за взаимно уважение „Ане Франк” Стивън Голдстайн той няма необходимата почтеност, за да заема поста на говорител на Белия дом и Тръмп трябва да го уволни.