Главата на ДНР постави ултиматум на Киев

«Това е историческо събитие – първите официални избори в Донецка народна република. Съдбата на нашата страна ще бъде в сигурните ръце на хората. Ние ще можем да обновим икономиката, да върнем всичко онова, което беше изгубено, ще създадем богата и справедлива държава», това заяви на 2 ноември лидерът на Донецка народна република Александър Захарченко след гласуване в избирателния участък, предаде ИА REGNUM.

По думите на Захарченко, той е гласувал «за справедливост, щастие, мир и благоденствие». Премиер-министърът също така заяви, че републиката е готова да развива равноправни и партньорски отношения с Украйна. «Ние ще преговаряме с Киев, но не и в близко бъдеще. Първо ще видим неговата реакция спрямо нашите законни избори, а вече след това ще направим изводите. Ако официалният Киев ни признае и правителствените войски напуснат нашата територия без военни действия, то тогава ще можем да разговаряме с киевските власти като с равноправен партньор, но ако не…», каза Захарченко.

Както съобщи по-рано ИА REGNUM, на 31 октомври Захарченко заяви, че властите на ДНР ще бъдат легитимни след провеждането на изборите за държавен глава на републиката и Народен съвет на ДНР.

„Ние искаме да построим справедлива държава. Изборите на 2 ноември са преломен момент, в който нашата държава се превръща в легитимна. Честно ще кажа: това, което се е случвало преди това във Върховния съвет, е с участие на активисти и пламенни революционери, които практически са били самозванци“, отбеляза премиер-министърът на ДНР Александър Захарченко.