Германските леви: престанете да отблъсквате Русия и да си играете с огъня

Германските леви: престанете да отблъсквате Русия и да си играете с огъня

Публикувано от:

В реч в Бундестага канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че „нищо не може да оправдае анексията на Крим“. Според нея, политиката на Москва заплашвала мирния процес в Европа. Опозицията в лицето на заместник-председателя на парламентарната фракция на Лявата партия Сара Вагенкнехт подложи на критика позицията на правителството на Германия.

„Вие ни предупреждавате срещу пожара и в същото време сами тичате със запален кибрит“ – заяви Вагенкнехт. Според нея, по вина на Ангела Меркел Германия се е оказала в състояние на нова “студена война” с Русия, която „трови политическия климат и заплашва мира в Европа“.

Никой не настоява да се обича Путин или руският капитализъм – каза Сара Вагенкнехт, – но дипломацията учи сериозно да се зачитат интересите на противоположната страна, вместо да се игнорират.

Тя напомни за публикуването в „Passauer Neue Presse“ миналата седмица: в интервю за това издание ръководителят на Германско-руския форум Матиас Платцек заяви, че властите в Киев след всички събития в Донбас едва ли могат да разчитат в близко време да си върнат Луганск и Донецк. Платцек смята, че присъединяването на Крим към Руската Федерация следва да бъде „легализирано от гледна точка на международното право така, че да е приемливо за всички“. Във връзка с това Вагенкнехт заяви следното: „Ако на гласовете на здравия смисъл в СДПГ, започвайки от Хелмут Шмидт и завършвайки с Матиас Платцек, наистина им е съдено да надделеят, вслушайте се в гласовете на своите партньори по коалицията: престанете да отблъсквате Русия и да си играете с огъня. Върнете се към политиката на добросъседство с всички наши съседи“ – резюмира Вагенкнехт.

Тя не за първи път в изказвания в Бундестага подлага на критика външнополитическия курс на кабинета на Ангела Меркел. 

През юни 2014 година тя публично упрекна Меркел в това, че госпожа канцлер предпочита да не забелязва нарастването на националистическите настроения в Украйна и разпалващата се там гражданска война. Тогава тя заяви: 

– Нашето правителство уж подкрепяше тези сили, които бяха за демокрация и Европа, която е срещу олигарсите, бедността и корупцията. А днес Вие подкрепяте правителство, в което четирима министри принадлежат към националистическата партия, и открито са срещу евреите и руснаците, правителство, което води война срещу собствения си народ. Вие подкрепяте президент, който проведе предизборната си кампания със своите откраднати милиарди и с помощта на своята телевизия.

Още повече, каза депутатът, 100 години след Първата световна война и ужасите на Втората световна война, германското правителство помага за разпалването на нова война в сърцето на Европа.

– Украйна затъва в гражданска война. Вие заблуждавате нашето общество, премълчавайки това, което наистина се случва там. Вие криете, че богатите украински олигарси, като военните лидери на талибаните, финансират своите частни армии, че те безсрамно ограбват страната.

Вагенкнехт обвини Меркел, че тя е помогнала за това, бедността в Европа да продължава да расте.
– Ако бедността на населението продължава да расте, ако социалното неравенство излиза извън контрол, такава Европа ще загине. И Вие също сте виновна за това, г-жо Меркел. Вие предадохте Европа!

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=qyiWi8vb9P8[/embedyt]

/Гласът на Русия/