Германия: Червената армия е освободила Освиенцим

Концентрационният лагер „Аушвиц-Биркенау“ в Освенцим е бил освободен от войниците на Червената армия и за Русия този ден има огромно значение. Това заяви външният министър на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер интервю за Bild в навечерието на 70-годишнина от освобождението на концлагера.

Министърът на външнополитическото ведомство нарече Деня на освобождението на Освиенцим – 27 януари – „ден на позора за Германия”.
„Германия признава своята историческа отговорност за Холокоста и за престъпленията на нацистите спрямо милиони хора в Полша, в бившия Съветски съюз и на други места. Освиенцим е освободен от Червената армия. Аз съм уверен, че този ден има огромно значение за Русия“, изтъква германският външен министър.

Така той се разграничава от думите на полския министър на външните работи Гжегож Схетина, който заяви, че концлагерът „Аушвиц-Биркенау“ в Освенцим, в който са унищожени над 1,5 милиона души, е бил освободен от украинци, тъй като настъпателната операция се провеждала от войските на Първи украински фронт. Тази версия охотно бе подхваната и от властите в Киев.

Съгласно историческите факти обаче Трети украински форнт е образуван на югозападното направление на 20 октомври 1943 г. след преименуването на Воронежкия фронт. Новото си име войсковото обединение получава не заради националния състав на войниците и офицерите в него, а заради стратегическите задачи, които има да решава, припомня РИА Новости.

Във вторник, 27 януари, в музея който е на мястото на бившия нацистки концлагер, ще се проведе паметна церемония по случай 70-годишнината от освобождаването му.

Щайнмайер предупреди също така германците да не забравят ужасите на националсоциализма. „Дълг на родителите е да обяснят на децата си, че на това не може да се сложи точка”, каза министърът.