Германия се съмнява, че Турция трябва да бъде член на ЕС

Германското правителство има сериозни съмнения по повод възможното присъединяване на Турция в Европейския съюз. Това заяви в неделя в интервю по Би Би Си финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, предаде Reuters, цитиран от РИА Новости.

„Ще мине много време, преди да стигнем до края на преговорите с Турция за нейното присъединяване към Евросъюза. В германското правителство има големи съмнения относно това трябва ли Турция да бъде приета за пълноправен член на ЕС. Но това е въпрос на бъдещето, който сега не предизвиква опасения“, отбеляза Шойбле.

На днешната среща на върха ЕС-Турция в Брюксел според Шойбле ще се обсъжда преди всичко сътрудничеството с Анкара в борбата с миграционната криза.

„Трябва ефикасно да контролираме външните граници на ЕС. Всяка общност, която няма пограничен контрол вътре в територията си, трябва да контролира своите външни граници“, каза Шойбле. „Ще разговаряме с Турция как най-добре да се справим с този проблем“, добави той.

Анкара е подала заявка за членство в ЕС още през 1987 г., а преговорите за встъпване започват 18 години по-късно, припомня РИА Новости.

През октомври миналата година ЕС и Турция се договориха за обмен на помощ в миграционния въпрос да бъде ускорен процесът за отмяна на визите.

Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер през ноември заяви, че безвизовият режим вероятно ще влезе в сила още през есента на 2016 г., ако Анкара изпълни всички условия на Брюксел.