Германия и Австрия с безпрецедентна обща позиция срещу САЩ – в защита на Русия

Германия и Австрия с безпрецедентна обща позиция срещу САЩ – в защита на Русия

Публикувано от:

Германия и Австрия официално възроптаха срещу новите санкции, които Сенатът в САЩ гласува срещу Русия – заради намеса на Москва в американските президентски избори през 2016 година.

Позицията на Берлин и Виена е изразена в общо съобщение и касае конкретно газопровода “Северен поток 2”, пише Financial Times, цитира Actualno. В позицията е посочено, че решението на Сената изпраща “нов и много негативен сигнал за качеството на връзките между ЕС и САЩ”. “Енергийната сигурност на Европа е въпрос, който е от компетенциите на Европа, а не на САЩ.

Не можем да приемем заплахата от екстратериториални санкции срещу европейски компании, които участват в осигуряването на европейската енергийна стабилност”, се казва в германско-австрийското официално съобщение.

 Всъщност новите американски санкции засягат Shell, Engie и OMV, които финансират “Северен поток 2”. Техните акции загубиха позиции на снощните борсови сесии. Гласуваните от Сената промени, които се превръщат в закон (нужно е само Доналд Тръмп да подпише, след като Камарата на представителите също одобри мярката), налагат санкции срещу юридически лица, които продават, отпускат на лизинг или търгуват по какъвто и да е начин със стоки, услуги, технологии и информация в подкрепа на проекти, предназначени да изнасят енергиен ресурс от руска територия към чужбина. Законът е насочен главно срещу Иран, но не обхваща само него. “Северен поток 2” подлежи на регулаторен контрол, тъй като ще увеличи транзита на руски газ до Европа и същевременно ще лиши от транзит Украйна.

Решението на САЩ идва в момент, в който от Вашингтон заговориха за разширяване на доставките на втечнен газ за Европа, след като първата такава доставка пристигна в Полша. САЩ вижда в “Северен поток 2” конкуренция за своята политика, която е част от плановете на Тръмп за съживяване на американската икономика и осигуряване на нови работни места.

Към момента руският президент Владимир Путин не отдава голямо значение на новите американски санкции. Според него това е знак на продължаващите вътрешнополитически борби в САЩ.