„Газпром“ се разбра с партньорите си за финансирането на „Северен поток“ 2

Западните партньори на „Газпром“ в проекта за разширяване на „Северен поток“ са постигнали споразумение за финансирането на проекта, пише Ройтерс. Стойността му се оценява на около 9,5 млрд. евро, съобщиха от ТАСС.

С намирането на начин за финансиране руският газов гигант ще преодолее сериозно препятствие пред плановете си. В проекта участват пет западни компании, които притежават дял от по 10% – германските Uniper и Wintershall (част от концерна BASF), Shell, OMVи френската Engie.

На официална церемония в Париж всяка една от тези компании се ангажира да осигури 10% от нужното финансиране или 950 млн. евро.

Останалата част от проекта (50%)е в ръцете на „Газпром“. Ръководителят на руската компания нарече това споразумение „символично“.

Плановете са „Северен поток“ 2 да бъде въведен в експлоатация през 2019 година и да е с капацитет от 55 млрд. куб. метра. Неговото трасе повтаря пътя на съществуващия в момента „Северен поток“ и целта му е да помогне Русия в плановете й да заобиколи Украйна като транзитна страна.

В Европа мненията за проекта не са еднозначни. Според коментарите на Европейската комисия общността не се нуждае от новия газопровод, който само ще засили зависимостта на ЕС от руския газ.