Газов шантаж откъм отвъд океана

Западът продължава да „извива ръцете“ на партньорите на Русия в прокарването на газопровода Южен поток. След правителството на България, спиране на работите побързах да обявят и в Сърбия.

И двете страни се позовават на позицията на Еврокомисията. При това еврокомисарят по енергетика Гюнтер Етингер отказва да обсъжда реализирането на Южен поток в режим на консултации с Русия – основният участник на проекта.
Обвиненията по адрес на Русия в някакъв газов монопол е нищо друго, освен опит за пренасяне на проблемите „от болната глава върху здравата“, каза в разговор с кореспондент на „Гласът на Русия“ ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов:
– Когато Европейският съюз обвинява „Газпром“, че той бил пречил на развитието на единния газов пазар в Европа, това изглежда странно. Защото със създаването на подобен пазар следва да се занимава точно Европейският съюз. Страните на Балтия, например, през цялото врем говорят,че се намират на един „енергиен остров“. Но нима „Газпром“ е длъжен ад прокарва газови тръби, да свързва тези страни с Швеция? „Газпром“ продава газ на Европа съгласно комерсиални контракти с голям брой консуматори.
Натискът върху европейските партньори на Русия се сервира от САЩ като антируски санкции. Но главната причина тук не е в Украйна. Съгласно получена информация, Вашингтон е решил да нанесе нов удар по Южен поток (в който участват в това число германски и френски капитал) след получаването на тревожни съобщения от Баку. Източник от азербайджанската компания ГНКАР даде да се разбере, че френската TOTAL и германската E.ON могат да продадат дялове на проекта за Трансадриатическия газопровод (ТАР). Ако се има предвид, че именно ТАР целил да смени активно лобирания от ЕС и САЩ проект НАБУКО, става ясна паниката на Вашингтон и Брюксел.
При това не се изключва, че българските политици и техните регионални колеги на свой ред ще се опитат да използват създалото се положение за получаване на преференции по цената на получавания руски газ, напомня в разговор с кореспондент на „Гласът на Русия“ директорът на руския Фонд за енергийно развитие Сергей Пикин:
– Европа не е в най-добро състояние и търси различни начини за намаляване на цената на газа. Особено що се отнася до нашите източноевропейски съседи. А Германия върви по друг път. Нейни компании започват преговори с „Газпром“ и се договарят за преференции. Някои страни не са способни да преговарят и се опитват да използват различни политически възможности.
Но действайки по този начин, страните от Югоизточна Европа само защитават чужди интереси – преди всичко американски.