В Toyota не знаят как хиляди техни джипове са попаднали в „Ислямска държава“

Терористите от „Ислямска държава“ (ИД) имат на свое разположение хиляди джипове марка Toyota. Това показват многобройните видео записи, заснети в Ирак, Либия и Сирия, предаде телевизия АВС, цитирана от ТАСС.

Според телевизията, американските власти са се обърнали към японския автомобилен производител с въпроса откъде терористите получават постоянно толкова много нови автомобили.

На въпроса на министерството на финансите на САЩ към автомобилния концерн Toyota отговориха, че нямат представа как ИД става собственик на техни автомобили, но са готови да подпомогнат разследването. От японската компания също така заявиха, че са дали списък на своите дистрибутори в Близкия изток.

„Ние съблюдаваме строга политика, съгласно която се забранява продажбата на транспортни средства на купувачи, които могат да ги използват за военна или терористична дейност“, съобщиха представители на компанията.

От Toyota увериха, че не може да се наложи контрол по целия път от поточната лента до крайния потребител, уточнявайки, че автомобилите винаги могат да се откраднат, купят и препродадат.

Наскоро посланикът на САЩ в Ирак Люкман Файли съобщи, че в последните години терористите от „Ислямска държава“ са получили стотици нови джипове на Toyota от сериите Land Cruiser и Hilux. Автомобилите са използвани и във военни операции и за терористическа дейност.