В Украйна се провежда нова мобилизация

Въпреки опитите на мирната общност да понижи градусите на конфликта в Донбас с помощта на Минските договорености, в Украйна продължава да се провежда попълване на армията и да се призовават граждани на военна служба. Генералният щаб съобщава, че планът за четвъртата вълна на мобилизацията е изпълнен почти на 80 %, но като прикрива как именно се случва това.

Студенти от Киевския Политехнически институт например, са били отведени под конвой направо от общежитията. На младежите са били връчени повиквателни, след което са били принудени да се явят пред медицинска комисия. За съблюдаването на формалности при извършването на тези действия изобщо не можем да говорим: на справките, издадени от поликлиниката след прегледа, както разказват самите новобранци, вместо печати, били поставени надписи „Щампа“, написани на ръка с обикновен химикал.

Както заяви по-рано Петро Порошенко, въпреки формално течащия мирен процес, в страната се провежда тренировка и подготовка на украинските военни, в това число с привличането на партньори от няколко страни-членки на НАТО. Съветникът на украинския президент Юрий Бирюков също така сподели резултатите от посещението на военния полигон на ВСУ на Украйна, където новобранците от ВДВ се готвят да бъдат изпратени в зоната на наказателната операция. Всъщност, политикът разказа за това, че неопитни десантчици са обучавани да правят коктейли „Молотов“. Украинският президент Петро Порошенко още преди това изпрати в югоизточната част на страната млади командири, възпитаници на Националния университет по отбрана. Порошенко обясни това с острата необходимост от попълване на кадровия състав на командването на украинската армия.

По последни данни на ООН, жертвите от конфликта в Югоизточна Украйна към днешна дата са над 6 хил. души, а повече от 15 хил. мирни граждани са били ранени.

При това, авторите на доклада в управлението на Върховния комисар по правата на човека в ООН подчертават, че реалните цифри всъщност могат да са много по-високи, тъй като пълна информация за загиналите мисията на УВКПЧ на Организацията в Украйна не е успяла да получи.

В началото на февруари се съобщаваше, че жертвите на конфликта в Украйна, според информация на немските специални служби, са около 50 хил. души, което е на практика 10 пъти повече от това, което се отбелязва в официалните данни, пишат днес водещите световни медии.