В Украйна расколници превзимат православни църкви

Представители на непризнатата в православния свят Киевска патриаршия, отцепила се от Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия, превземат православни църкви в Украйна, предаде «Православие. ру», цитирайки изявлението на митрополит Ровенски и Острожки Вартоломей.
«Отново, както през 90-те години на миналия век, над нашите православни църкви надвисна заплаха от превземане на наши църкви от въоръжени и агресивни привърженици на Украинската църква на непризнатата Киевска патриаршия. Лидерите и активистите от тази организация, превзимат нашите православни църкви, грубо нарушавайки действащото законодателство, пренебрегвайки мнението на православните християни и законните собственици на църквите», се казва в обръщението на митрополита.

Според данните на владиката, вече три православни църкви са окупирани и съществува заплаха, броят им да се увеличи.
«Нашите обръщения към представителите на властите за защита на православните църкви не дават никакви резултати. Остава единственната надежда на Бог и Неговата безгранична помощ», се казва още в документа.
По думите на митрополита, силите на злото в тези трудни времена за страната сеят раздор и вражда сред нашия народ, прикривайки се с патриотични призиви. «Но те забравят едно, че с тези действия само отдалечават времето на възможното обединение в бъдеще на единна Православна Църква», заяви още той.

Главата на Ровенската епархия призова паството си, да пази вярата си, Църквата и нейните храмове, а също да запази единството и да не се поддава на провокации.
«Господ ни изпраща изпитания. Изпитва нас, вярата ни и нашето търпение. Ние имаме добър пример –стотици светци, които, полагайки се на Божия воля са преминали всички земни изпитания достойно и са запазили своята вяра към Христос и Неговата Православна Църква. Защото са пазили Православната Църква и нейните храмове, а Господ ще ни е съдник, какви християни сме», се казва в обръщението.