В Украйна раздават „призовки за гробищата“, патриотите значително намаляват

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа заповед за възобновяване на мащабни военни действия по цялата линия на съприкосновение между враждуващите страни в Донбас. По-рано той проведе съвещание с военното ръководство, за да разработят план на „по-нататъшни стъпки за противодействие на терористите“. Кой ще прави такива „стъпки“, обаче не е ясно.

Нарастващото количество на загуби в правителствените войски в източната част на Украйна, принудиха Киев да обяви четвърта мобилизация, в рамките на която в продължение на една година ще бъдат призовани за военна служба до 100 хиляди души на възраст до 60 години.

Сред украинското население тази мярка не предизвика особен ентусиазъм. Според тези, които вече са получили призовки и тези, които очакват да бъдат призовани, затворът като наказание за мярка на отклонение от военна служба плаши по-малко, отколкото ако отидат на война.

Популярната сред украинци поговорка „По-добре трима да ме съдят, отколкото четирима да ме носят“, се превърна в девиз на четвъртата мобилизация в Украйна… Форумите в интернет бъкат от съвети, как да се избегне военна служба. Предлагаме на Вашето внимание типичната инструкция от Одеса:

„Какво да се прави, ако донесат призовка?

– Нищо, кажете, че сте порязали пръста си и не можете да подпише. Най-важното е – да не подписвате. Помнете, че подписвайки призовката, все едно подписвате смъртния си акт!“

Други карат децата си да казват, че баща им е напуснал семейството и вече не живее с тях. Но често патриотично настроени съученици или съседи издават хитреците. Службата за сигурност провежда срещи с учители, които да организират система за детски доноси. Процесът работи. Има и награда за най-добрите – безплатна почивка в детски лагери в Галичина. Има и друг вариант – родители могат да останат без децата си. Например, в детските градини държат децата, докато не дойде бащата и не подпише уведомление за мобилизация.

В Киев например, срещу 200 гривни портиери съобщават на военкомите, че запаснякът отдавна не се е появявал в блока.

В Закарпатие има официални данни, че около 75% от мъжете, след като получили призовки са заминали извън областта.

За да не получат призовка на работното си място, много от мъжете дори се уволняват от работа. Още по-популярен е вариантът с командировките – с цел да запазят кадрите си, работодателите оформят на служителите си командировки, като в това време служителят остава да работи на мястото си.

Мнозина в Украйна с радост биха платили официален откуп от армията, но депутатите все още не могат да се определят с таксите.

„Този вариант е добър. Парите от откупите може да бъдат похарчени за патриотите, които искат да воюват. Но това може да предизвика обществено недоволство, че на фронта се изпращат само бедните“, пояснява директорът на Центъра за военни програми Николай Сунгуровский.

Сблъсквайки се с мълчаливата съпротива на големите градове, киевските власти изпращат на фронта “пушечно месо“ – обикновени момчета от селата. Там върви същият „лов на вещици“. Представяме Ви разказ на една жена, публикуван в социална мрежа:

„Бяхме на погребение на един роднина. След това се събрахме в дома на починалия, за да почетем паметта му. Тогава пред къщата спря военен камион. Влязоха един офицер и четирима облечени в комуфлажни униформи и с маски на лицата. Всички те бяха въоръжени с автомати. Офицерът показа документ, който удостоверява, че е служител на военно поделение в Хмелницка област. Вместо „здравейте“ подаде на стопанина на къщата призовка. Мъжът е местен фелдшер инвалид с увредено зрение. Той има късогледство, очилата му са като лупи, а на всичкото отгоре имат с жена му новородено и две малки деца.

– Кога трябва да се явя?

– Тръгваш с нас сега! Раница имаш ли си?- попита офицерът.

Мобилизираният се опита да покаже документ за инвалидност. На което офицерът само се усмихна и каза: – Лошо виждаш? Нищо, окопи да копаеш можеш.

Тогава съпругата на фелдшера се хвърлила към мъжа си и започнала да вика, че няма да го пусне никъде, но веднага получи удар с приклада в корема.

Дадоха 30 минути на фелдшера да събере багажа си. Изплашени, съселяните му изхвърчали навън. Имало е мобилизации и преди, но така жестоко се случваше за пръв път. Когато изведоха мъжа от къщата му, тълпата заобиколи камиона с викове: „Няма да го пуснем! Какво е това нещо? Та той е с три малки деца, кой ще ги храни!…“ Тогава, хората в камуфлажни униформи без отличителни знаци мълчаливо презаредиха автоматите си, а единият вдигна оръжието и стреля във въздуха над главите на протестиращите, които от уплаха паднаха на земята в калта и пълзешком се отдалечиха от камиона“.

Киевската хунта безусловно започна репресии срещу собствения си народ. Достатъчно е да се каже, че Службата за сигурност на Украйна действа под флага на чужда държава, от март 2014 година е арестувала 703 души с обвинения в тероризъм и държавна измяна./ svpressa.ru