В Украйна организират лов на призивници

Местните власти в някои области на Украйна намират оригинални начини да увеличат показателите на мобилизираните граждани, пише украинското издание „Вести“, цитирано от РИА Новости.

Според вестника, в Днепропетровска област е устроен буквално лов на потенциални мобилизирани граждани.

„Военните комисии се обединяват по 5-7души, избират жертвата си на улицата и я обкръжават, опитвайки се да я принудят да покаже документите си и да й връчат призовка. На въпрос на човека, дали е задържан, те отговарят отрицателно, но не го пускат, докато не пристигне полицейски патрул“, пише в статията.

В Тернополска област, продължават „Вести“, за да предизвикат интереса на призивниците, властите предлагат пари за участие в бойните действия в източната част на страната. „Местният бизнесмен Владимир Блихар реши да направи експеримент: предложи на бойците еднократна помощ в размер на 20 хил. гривни, малка ежемесечна заплата и до 100 хил. като помощ в случай на раняване“, пояснява изданието.

Във военните комитети считат тази идея за опасна, опасявайки се, че подлежащите на военна служба ще започнат да се ръководят не от патриотизъм, а от материалните блага и ще чакат, докато някой им предложи повече пари, пише още вестникът.

„Вести“ припомнят, че до края на поредната мобилизационна вълна остава само една седмица.

През 2015 г. в Украйна са планирани три вълни на мобилизация, като две от тях вече са приключили. По-рано медиите съобщиха, че Киев подготвя още една мобилизация, но засега военните твърдят, че такава не е предвидена, но всичко ще зависи от развитието на ситуацията в източната част на страната.