В София се провежда конференцията „Европа гледа на Изток“

На 26 юни в София в сградата на Българската академия на науките се проведе официалното откриване на Международната научна конференция „Европа гледа на Изток“,  посветена на 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война и юбилея от създаването на Организацията на Обединените Нации и ЮНЕСКО.

На 26-ти и 27-ми юни в рамките на симпозиума ще вземат участие лектори и гости от страните от ОНД и Евросъюза, Турция и Китай.

Според представители на Европарламента, Евросъюзът трябва да преосмисли своята философия за повече демокрация и права на хората, а не на политическите елити. Разделение не трябва да има, коментират академици.

По време на двудневната конференцията ще бъдат обсъдени политическите реалности след втората световна война и възможностите пред евразийската идея.

Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Ю.Н. Исаков отправи приветствие към участниците и организаторите на международната научна конференция „Европа гледа на Изток“.

„Сърдечно приветствам участниците и организаторите на Международната научна конференция „Европа гледа на Изток“, посветена на 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г., както и на годишнината от създаването на Организацията на Обединените Нации и ЮНЕСКО. Радостно е, че подобен род мероприятия се превърнаха в добра традиция и неизменно събират в София представители на политическите, научни и обществени кръгове в Русия, България и други страни“, каза Исаков.

„Заложеният в заглавието на днешния симпозиум геополитически императив в историята е имал различен пълнеж – от печално известния експанзионистки лозунг на Третия райх до особено дружеската „нова източна политика“ на федералния канцлер на Германия, лауреата на Нобеловата награда за мир Вили Брандт. В днешната епоха на установяване на многополюсна световна система, характеризираща се с увеличена турбулентност от случващите се глобални политически и икономически процеси, търсенето на оптималната формула за прагматично и предсказуемо взаимодействие на Евразийския континент както и преди е един от ключовите въпроси от международния дневен ред“, допълни той.

„Днес повече от всякога е важно да се предотврати фалшифицирането и умишленото изопачаване на истината за Втората световна война, да се помнят уроците от най-голямата трагедия за човечеството и да се направят от тях правилните изводи. Каквито и оценки да дават тези или други политически дейци, каквито и спорове да водят учените, паметта за загиналите е свещена. Ние сме безкрайно благодарни за самоотвержеността на съветските войници и офицери, жертвали живота си за освобождаването на Европа от фашистката чума. Ние почитаме подвига на българските воини, сражаващи  се в състава на 3-ти Украински фронт, оценяваме приноса в нашата обща Велика Победа на войските от антихитлеристката коалиция, както и на всички участници в партизанската антифашистка борба и движение Съпротива.

В тази връзка бих искал да пожелая на събралите се, на плещите на които лежи огромната отговорност както за осмислянето на историческото наследство, така и за формирането на съвременния политически курс на Евразия, плодотворна работа на Конференцията и блестящи творчески постижения, осъществяване на всички планове и надежди, благополучие и мирно небе над главата“, каза още руският посланик.