В София се проведе митинг протест пред украинското посолство

На 28 юни, в денят на Конституцията на Украйна,български граждани протестираха срещу Киевската власт, която арестува и репресира журналисти и общественици, при грубо нарушаване на Конституция и правов ред.
Протеста беше организиран от активисти на ГИ „България за мир“, с подкрепата на столични социалисти.

Пред  посолство митингуващите  настояха за :
Незабавно освобождаване на задържаните журналисти и общественици!
Стоп на политическите убийства в Украйна!
Стоп на средновековните репресии от страна на СБУ и следствените органи!
Стоп на посегателството срещу Свободата на словото!

1013514434

Хората скандираха: „Свобода за Артьом Бузила!“, „Свобода за Елена Глищанская!“, „Свобода за Дмитрий Шишман!“, „Свобода за Дмитрий Затуливетер!“, „Свобода за Руслан Коцаба!“, „Спрете политическите убийства!“, „Фашизм не пройдет!“ и др.
Участниците  държаха в ръце портрет на убития украински журналист Олес Бузина, а също  и портрети на  арестувани  журналисти и общественици.
Протестиращите изразиха възмущение, че следствените органи под ръководството на СБУ задържат хора без никакво правно основание.Подлагат ги на мъчения. Издевателстват над  журналиста Артьом Бузила, като го лишават от сън. А „вината“ на журналистката от Одеса,  Елена Глищанская е в  това, че отразила социалнен митинг на работници от Белгорд-Днестровското пристанище, които  искат да запазят своите работни места. „Вината“ на журналиста от Ивано-Франковск, Руслан Коцаба е в това, че призовава за мир в Донбас.“Вината“ на бесарабския българин Дмитрий Шишман е в това, че участва в  Народната Рада на Бесарабия. Радата се застъпва за  културния живот на националните малцинства, в това число  правото на изучаване на майчин език, при пълно съответвие с Конституцията. Киевската власт и СБУ имат изключително абсурдно и нелепо отношение към НРБ. От една страна те публично отричат че съществува  такава организация. Но от друга страна арестуват и репресират хора заради участие в нея.
Светослав Пройнов, делегат от учредителната конференция на НРБ, сподели: „следствените органи  не  могат да формулират обвинения, които биха издържали в съда. За това  умишлено бавят насрочването на съдебни  дела, и  постоянно  удължават срока за задържане под стража.В затвора заплашват и издеатаелстват над задържаните.Искат от тях да се признаят за терористи и сепаратисти, като им обещават „само“ условна присъда. Правовия абдурд при  днешната евроасоциация на Украина е стигнал до там, че изпълнителната власт и  СБУ предварително  определят  присъдите на „независимия съд“. И директно заявяват това  на обвиняемите, като средство за натиск и издевателства над тях.“
Митингуващите напомниха, че Конституцията е гарант за правов ред, за суевренитет, независмост и териториялна цялост. А нейните нарушители са рушители на  държавните основи.