В Сибир е обявено извънредно положение

В руския Алтайски край в Сибир е обявено извънредно положение заради тежките наводнения, предизвикали човешки жертви и сериозни материални щети. Досега се знае за най-малко шестима загинали, съобщава ИТАР-ТАСС.

Наводнени са почти 4 хиляди къщи и сгради, а повече от 7600 души са евакуирани. В някои населени пунктове е нарушено електроснабдяването и са разрушени мостове. В борбата със стихията участват над 2 хиляди спасители от Министерството по извънредните ситуации на Русия, както и военни части. Освен това са задействани повече от 630 единици техника, в това число 9 самолета на Министерството по извънредните ситуации.

Най-засегната е територията на Хакасия, където за няколко денонощия падналите валежи превишиха два пъти месечната норма. На пострадалите се оказва хуманитарна помощ, която се доставя със самолети и хеликоптери. Създават се пунктове за временно настаняване, където се оказва необходимата помощ, включително медицинска. Обстановката в региона може още повече да се усложни, тъй като проливните дъждове ще продължат поне до понеделник, предупреждават метеоролозите.

Напомняме, в Сибир проливни дъждове се изливат от 29 май, равнището на водата в реките с половин метър е надвишило критичната граница.