В САЩ се изплашиха от руски военен спътник

Руският военен спътник „Космос-2504“, изведен в космоса през март, е привлякъл вниманието на американските специалисти, съобщи РИА Новости, цитирайки SpaceNews.

По думите на представителя на Пентагона, спътникът е извършил 11 маневри по сближаване с ускоряващия блок на ракетата-носител, който го е извел в орбита

„Такава възможност за маневриране, макар и не задължително, предполага, че става дума за орбитално антиспътниково оръжие”, пише порталът.

Представители на Военновъздушните сили по-рано заявиха, че внимателно са следили спътника, а след това към тях са се присъединили независими експерти.

За „Космос-2504“ също така внимателно следят в обединения център за космически операции на стратегическото командване на САЩ, съобщава още SpaceNews.

Служители на американското министерство на отбраната се опасяват, че този спътник, заедно  с аналогичния „Космос-2499“, представляват заплаха за американските космически системи.

По думите на Джон Шелдън, директор на Института Джордж Маршал, маневрите на спътника демонстрират, че „възможностите се намират в ръцете на страни (Русия и Китай – бел. ред.), които в бъдеще могат да донесат на САЩ неприятности”.