В САЩ защо бият чернокожите, пита руското външно

Американците са много загрижени за протестиращите в други страни, но срещу демонстрантите в САЩ използват всички налични силови средства. Това гласи изявление на официалния представител на руското външно министерство Александър Лукашевич, което той направи във връзка с протестите в град Фъргюсън, предаде ТАСС.

„Действията на властите в САЩ не оставят съмнение, че те се опитват да спрат с насилие протестите срещу полицейския произвол и ненаказаните полицейски престъпления, които имат очевидна расова мотивация. В града е пристигнала Националната гвардия и военна техника, които безразборно използват специални средства за справяне с протестиращите, включително сълзотворен газ. А задържанията и арестите не спират”, подчерта Лукашевич.

В много американски градове се провеждат протести заради решението да не се повдига обвинение срещу полицая, застрелял преди време чернокожо момче във Фъргюсън. В Лос Анджелис вчера бяха арестувани 130 демонстранти. Демонстрации в продължение на няколко часа се проведоха в близост до магистрали, полицейски управления и улици. Протестиращите опитаха да блокират магистралите 110 и 101. Активистите скандират „Няма да има съдебен процес, няма да има мир“, настоявайки за наказание на полицая Дарън Уилсън, застрелял през лятото в градчето Фергюсън 18-годишното чернокожо момче Майкъл Браун. В резултат на сблъсъците между демонстранти и полицейски служители е бил ранен един човек. Бунтовете във Фъргюсън започнаха в понеделник вечерта, след като беше обявено, че белият полицай няма да бъде съден за убийство.

Стотици жители на града, предимно афроамериканци, излязоха на улиците, за да протестират срещу това решение. Действието бързо прерасна в масови безредици с погроми, палежи, грабежи и стрелба

В  интервю за телевизия Ей Би Си, излъчена тази седмица, американският полицай Дарън Уилсън, който уби в началото на август в град Фъргюсън, щата Мисури, невъоръжения 18-годишен Майкъл Браун, заяви, че съжалява за смъртта на младежа, но не чувства угризения на съвестта, предаде ТАСС.

На въпрос дали би постъпил по друг начин, ако пак изпадне в такава ситуация, полицаят отвърна „Категорично не“. Той допълни, че се е уплашил за живота си и е действал единствено с цел самоотбрана. Думите му напълно съвпаднаха и с показанията му пред съда.