В Русия забраняват на държавните компании сметки в чужди банки

Министерството на финансите на Русия подготви поправки, забраняващи на държавни и монополни частни компании, да разполагат със сметки в чуждестранни и малки руски банки, съобщи в. «Комерсант».

Според изданието, в избора на банки ще бъдат ограничени всички държавни компании, както и компании със стратегическо значение за осигуряване на отбраната и сигурността на страната.

«На всички такива компании заедно с дъщерни и зависими организации се предлага да разполагат със сметки и депозити само в руски държавни банки, а също в частни банки собственост на руски граждани с капитал не по-малко от 16,5 млрд. рубли (480 милиона долара) към началото на 2014 г. Компаниите трябва да закрият сметките си в банките, в несъответстващите на тези критерии в течение на годината от момента на влизането в сила на съответните поправки», съобщи «Комерсант».

Напомняме, че по-рано руските власти започнаха да прилагат усилия за повишаване на независимост на националната платежна система. След като в резултат от санкции на САЩ по отношение на Русия, Visa и MasterCard прекратили обслужване на сметките на редица руски банки, в Русия бе взето решение за създаване на собствена платежна система.