В Русия ще бъде построен цял град за подготовка на спецчасти

Частен център за подготовка на подразделенията със специално предназначение ще бъде построен в град Гудермес в Чеченската република (1860 км южно от Москва) през 2018 г., съобщи за RBTH директорът на отдела за връзки с обществеността на бъдещия Международен учебен център Юлия Плавинская.

По думите на президента на Чечения Рамзан Кадиров строителството ще е за сметка на руски инвеститори. Той обаче не разкри кои компании финансират проекта.

Предвижда се от услугите на центъра, след сключен договор, да могат да се възползват представители на всички руски силови ведомства, както и на задгранични служби.

Кадиров съобщи, че някои чуждестранните гости вече са изразили желание да изпратят техни бойци на обучение в Гудермес. Сред са представителите на Китай, Канада и Казахстан.

Комплексът с площ от 400 хектара ще представлява сам по себе си тактически град, в който ще се отработват всички възможни терористични сценарии: освобождаване на заложници в училище, автобус, самолет, метро и други обществени места.

Бъдещите бойци от елитни подразделения ще се обучават и във водене на война с терористи в горска и планинска местност в околностите на базата.

Програмата за въздушно-десантна подготовка на центъра предвижда и десантиране с използването на сюингсют – специален костюм с крила като на прилеп, съобщи РИА „Новости“. Костюмът понижава скоростта при падане до 70 км/ч и позволява на бойците да планират във въздуха със скорост до 250 км/ч.

Източник: Руски дневник