В Русия създадоха „СВЧ-оръдие“, извеждащо от строя самолети и безпилотници в радиус 10 км

Специалисти от Обединената приборостроителна корпорация (ОПК, влизаща в състава на „Ростех“) разработиха „СВЧ-оръдие“(свръхвисокочестотно – бел.ред), способно да изведе от строя летателни апарати на противника и безпилотници в радиус над 10 км, съобщи пред РИА Новости представител на корпорацията.

„Мобилният комплекс с микровълново излъчване, създаден от нашето предприятие – Московският радиотехнически институт РАН, е способен да потисне радиоелектронната апаратура на ниско летящи въздушни обекти и атакуващи елементи от високоточно оръжие“, заяви събеседникът на агенцията, като добави, че разработката ще бъде показана на форума „Армия-2015“.

По неговите думи, системата е способна да изведе от строя апаратурата на самолети, безпилотници и да неутрализира високоточно оръжие, осигурявайки ново ниво на отбрана. „По технически характеристики той няма известни аналози в света“, уточни представителят на ОПК.

Техническите характеристики не се оповестяват, но според представителя на ОПК, далечината на действие на системата е над 10 км.

„При монтирането на специалната платформа „СВЧ-оръдието“ осигурява отбрана в радиус от 360 градуса. Планира се комплексът да бъде използван също така за проверка на устойчивостта към въздействие на мощни СВЧ излъчвания на отечествените радиоелектронни системи“, обобщи събеседникът на агенцията.