В Русия създадоха летяща метеолаборатория

В Русия се появи уникален самолет – това е лаборатория за изследване на земната атмосфера. Тя е създадена на базата на самолет Як-42. На борда й има почти сто прибора и 14 пътнически места – за операторите, които ще контролират работата на сложното оборудване.

Едновременно във въздуха може да се извършват до 1000 замервания на влажността на атмосферата, нейната температура, химичния състав на облаците и нивото на радиация, отбелязва операторът изпитател Дмитрий Кирин:

– Във въздуха ние се намираме направо вътре в процесите, които проучваме. Никаква земна лаборатория не се доближава до такива условия.

Изпитанията на летящата метеолаборатория са приключени, това са 1500 часа полет. Експериментите са се провеждали на височина до 9000 метра, а получените данни са били обработвани направо на борда за няколко минути.

От „умния” самолет вече са проявили интерес от Руската космическа агенция. Проведените на борда изследвания могат да бъдат използвани за усъвършенстване на спътникови системи. Те ще се използват също така при геологичното разузнаване, в горското и селското стопанство. Но засега самолетът ще изпълнява основно задачите на метеоролозите.

В САЩ и страните от Западна Европа вече отдавна следят състоянието на околната среда от въздуха. Но, както заявяват руските специалисти, никъде на Запад няма такива мощни полифункционални въздушни лаборатории. За създаването на руската летяща лаборатория са били необходими 2 години.

Засега летящата метеолаборатория Як-42Д съществува в единствен екземпляр. Тя ще пристъпи към системна работа още тази пролет. Първият изследователски маршрут ще бъде в Арктика.