В Русия създадоха дрон с продължителност на полета до 45 часа

До края на годината руски специалисти ще проведат изпитанията на дрона „Инспектор-01“, чиято продължителност на полета достига 42-45 часа. Това съобщи на 23 юни завеждащият лабораторията в Института по проблемите на химическата физика към Руската академия на науките (РАН) Юрий Доброволски.

По неговите думи, особеността на летателния апарат се състои в родния водородно-въздушен горивен елемент от ново поколение. До този момент, подчертава събеседникът на агенцията, тази технология не е използвана в дронове. Освен това, руската разработка е оборудвана с електродвигател, което прави апаратът безшумен.

„Вече са проведени тестове, прототипът вече е прелетял 30 часа. Тази есен той трябва да прелети над 40 часа. Дължината на полета, надявам се, ще достигне от 42 до 45 ч.“, разказа ученият.

Доброволски отбеляза, че такъв безпилотник може са се използва в условията на Арктика. „Една от модификациите се прави именно за тези условия“, поясни той.

Общо към момента са създадени три прототипа, разказа ученият. В бъдеще се предполага използването на тези апарати за разузнаване и мониторинг, при което интерес към разработката вече са проявили от министерството на отбраната, заяви Доброволски. „Надяваме се да завършим тази програма до 2017 г. и тогава той ще бъде достъпен за потенциалните клиенти. Тогава ще започне и серийното производство“, уточни той.