В Русия създадоха гориво за хиперракети

В Русия е създадена рецепта за гориво, което ще позволи на летателните апарати да превишат скоростта от 5 Маха. Това съобщи пред ТАСС заместник-министърът на отбраната на Русия генерал Дмитрий Булгаков.

Той припомни, че в Русия в момента се разработва гориво за хиперзвукови апарати. „Рецептата е създадена, и енергията, акумулирана в това гориво, ще позволи на нашите изделия да превишат скоростта от 5 Маха“, уточни Булгаков.

За измерването на хиперзвуковата скорост във физиката се използва единицата Мах. Според приетата в съвременната аеродинамика класификация, хиперзвукови се наричат летателните апарати, способни да развиват скорост на 5 Маха, тоест тези, които превишават скоростта на звука повече от пет пъти. Свръхзвуковите ракети и самолети развиват скорост от 1 до 5 Маха.

Хиперзвуковите ракети са почти неуязвими за днешните средства за прехващане.

Руският министър разказа също за разработката на гориво за новото поколение крилати ракети с голям обсег за авиацията и флота. По негови думи, специалистите са разработили с използването на наночастици от алуминии редица компоненти на ракетното гориво с увеличена почти с 20 % консумация на енергия, което дава възможност за увеличаване на полезния товар.