В Русия създадоха боеприпаси, трикратно повишаващи ефективността на артилерията

В Русия започна производството на боеприпаси от ново поколение, позволяващи трикратно да се увеличи ефективността на артилерията.

„Боеприпасите, изготвени по новата технология, решават един от най-сложните проблеми на малокалибрените автоматични оръдия – изключват механичното износване на канала на ствола, което два-три пъти повишава техния живот“, съобщи изпълнителният директор на концерна „Техмаш“ Сергей Русаков.

По думите му, в новите снаряди се е увеличила началната скорост със 7-8%, стабилизирани са балистичните параметри, което в съвкупност повишава бойната ефективност и осигурява съществен – до три пъти – ръст на бойната ефективност на автоматичните артилерийски системи, стоящи на въоръжение на армията и флота.

„Автоматизираната линия за производство на боеприпаси от ново поколение е изяло разработена и внедрена в Ногинския филиал на НПО „Прибор“ и няма аналог. Серийното производство на малокалибрените боеприпаси от ново поколение изисква изцяло нови технологии и оборудване във всички етапи на изготвянето на продукта“, подчерта изпълнителният директор на „Техмаш“.