В Русия създават уникална подводница

Трета дизел-електрическа подводница от проекта 677 с названието „Великие Луки” за ВМФ на Русия заложиха в четвъртък в петербургската „Адмиралтейска корабостроителница“, предаде кореспондент на РИА Новости.

Първата подводница от проекта 677 „Санкт Петербург” в момента е в опитна експлоатация в Северния флот. Договорът за подновяване на строителството на втората подводница „Кронштад” бе подписан през 2013 г.

„”Великие Луки” по ударна мощ, по скритост и по издирвателни способности нямат аналог. Ние сме сигурни, че подводницата ще бъде построена в определените срокове”, каза заместник-главнокомандващият на ВМФ на Русия вицеадмирал Александър Федотенков.

Към днешна дата подводниците от проекта 677 представляват най-модерните неатомни подводни кораби. Дължината на подводницата е 66,8 м., ширината – 7,1 м., автономността й е 45 денонощия, а екипажът е от 35 души. Пределната дълбочина на потапяне на подводницата е 300 м, скоростта на подводния ход – 21 възела, а броят на торпедните апарати е 6 единици.

В бъдеще се планира подводниците от този проект да бъдат оборудвани с независимата от въздуха енергийна установка (ВНЕУ).