В Русия създават ”компютър на бъдещето” чрез процеса на нарастване на кристалите

Учени от Института по геология и минералогия (ИГМ) към Сибирското отделение на Руската академия на науките са разработили технология за растеж на модифицирани диаманти, които в перспектива могат да се превърнат в един от основните елементи за създаване на фотонен „компютър на бъдещето“, предаде РИА Новости, позовавайки се на директора на института Николай Похиленко.

В института създават диамантени кристали с германиеви дефектни центрове. „Това е много важен материал за производството на ново поколение компютри, на т.нар. фотонни компютри. Процесорите, които ще бъдат използвани там, ще работят около 10 милиона пъти по-бързо, отколкото обикновените“ – отбелязва руският учен.

Специалистите в областта на експерименталната минералогия на института са се научили да вграждат в диаманти, които се състоят от въглеродни атоми, атоми на германий за създаване на т.нар. германиеви центрове, които ще позволят диамантите да бъдат използвани като много перспективен материал за изграждане на елементната база на фотонните компютри.

По думите на Похиленко, принципът на работа на фотонния компютър ще бъде идентичен с този на обикновените съвременни компютри, само електроните ще бъдат заменени с фотони, което многократно ще увеличи скоростта на работа на устройствата.